latinica  ћирилица
03/08/2020 |  12:08 ⇒ 12:17 | Autor: RTRS

Narodna biblioteka čuva legat Miroslava Karaulca

Narodna biblioteka u Mrkonjić Gradu čuva legat sa knjigama i ličnim predmetima istaknutnog naučnog radnika, profesora, književnika, kritičara i esejiste Miroslava Karaulca.
Mrkonjić Grad: Legat Miroslava Karaulca -
Mrkonjić Grad: Legat Miroslava Karaulca

Direktor biblioteke Biljana Ćelić rekla je Srni da je izuzetna čast imati zaostavštinu ovakve eminentne ličnosti, koja je životni vijek provela proučavajući život i djelo Ive Andrića o čemu svjedoče njegove mnogobrojne studije i objavljena literatura.

Ćelićeva navodi da je legat od oko 650 knjiga u ovu ustanovu stigao 2012. godine, nakon Karaulčeve smrti.

- Karaulac je izrazio želju da ličnu biblioteku pokloni rodnom gradu, kao i da u njemu bude sahranjen. Naša kulturna ustanova je osim knjiga - rječnika, istorijskih djela dobila i neke njegove lične stvari, kao što su olovke, fotografije, lična dokumenta i slično - priča Ćelićeva.

Ona je istakla da je veoma važno što su učenici osnovnih i srednjih škola sa područja ove opštine upoznati o legatu.

- Na mladima svijet ostaje, i oni treba da poznaju i dalje njeguju i prenose budućim generacijama lik i djelo Miroslava Karaulca - ističe Ćelićeva.

Prema njenim riječima, biblioteka će u budućem periodu široj javnosti predstavljati njegov rad kroz seminare i naučne skupove sa tačno definisanom tematikom.

- Karaulac je iza sebe u literaturi ostavio neizbrisiv trag, a naš zadatak je da nastavimo da njegujemo njegovo ime i čuvamo od zaborava - naglašava Ćelićeva.

Miroslav Karaulac rođen je 7. jula 1932. godine u Mrkonjić Gradu. Studirao je romanistiku na univerzitetima u Sarajevu i Beogradu, a doktorirao je na Univerzitetu u Strazburu.

Karaulac je radio kao profesor, novinar, dramaturg, lektor i predavač na univerzitetima u Lionu i Dižonu.

Autor je nekoliko knjiga poetske proze, romana, pripovijedaka i književnih eseja. Јedan je od najboljih poznavalaca i tumača Andrićevih djela. Preminuo je 19. marta 2011. godine u Beogradu, a sahranjen je u Mrkonjić Gradu.