latinica  ћирилица
03/08/2020 |  12:08 | Autor: SRNA

Vulin: Miloševićevim odlaskom u Knin neće prestati mržnja prema Srbima

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da odlaskom potpredsjednika hrvatske Vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke Borisa Miloševića na obilježavanje 25 godina od zločinačke akcije "Oluja", neće prestati mržnja prema Srbima.
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

- Neka nam kaže Milošević - šta će se to konkretno poboljšati, šta će dobiti? Mržnja neće prestati jer svako ulagivanje ustašama na kraju se svede na to da ustaše traže još nešto - rekao je Vulin za televiziju Pink.

Vulin je ocijenio da će sljedeće godine od Miloševića biti zahtijevano da dođe u Knin i kaže da nije ni bilo etničkog čišćenja.

- I dalje verujem da će Milošević razumeti gde ga vode i zašto, da će voditi računa ne samo o Srbima u Hrvatskoj, već i o srpskom narodu u celini, da će razmisliti o tome kakva je to poruka za Srbe koji žive na prostoru Kosova i Metohije i da će posle ovoga njima tražiti da idu na grobove pripadnika terorističke OVK i da pozdravljaju sve ono što su tražili - rekao je Vulin.

On je pozvao hrvatsku Vladu da odgovori na pitanje zašto ne poboljša položaj Srba i zašto to uslovljava priznanjem da je "`Oluja` bezgrešna" i da je "dobro što su proterali 250.000 i ubili 2.000 njihovih sunarodnika".

- Zašto terate srpski narod da prihvati da je ustaško divljanje zapravo dobrobit za njih i kako ćemo se to pomiriti ako Srbi treba da prihvate da su svi zločini nad njima zapravo civilizacijski napredak, a da Hrvati nisu činili nijedan jedini zločin? - pita Vulin.

On je poručio da će i ove godine, kada se navršava 25 godina od "Oluje", stradanje Srba biti obilježeno na primjeren način.

Vulin je napomenuo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prvi državnik Srbije koji je na adekvatan način obilježio "Oluju" kada je 2015. godine zajedno sa tadašnjim predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom sa mosta na Rači spustio vijenac u rijeku Savu u znak sjećanja na sve stradale Srbe.

- U tom trenutku, konačno, rekao je ono o čemu smo ćutali svih godina – o tom strašnom zločinu, o tom užasu koji je zadesio srpski narod, o tom ustaškom divljanju koje nikada nije kažnjeno - rekao je Vulin.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.