latinica  ћирилица
03/08/2020 |  13:47 ⇒ 14:13 | Autor: SRNA

Davidović: Podrška projektu izgradnje savremene karting staze u Zalužanima

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske podržava vrijedne i ambiciozne ljude Auto-moto kluba /AMK/ "Karting" iz Banjaluke, koji žele da iz svog budžeta ulože sredstva kako bi izgradili savremenu karting stazu i učinili je reprezentativnom za takmičenja i treninge, rekla je danas nakon posjete ovom klubu resorni ministar Sonja Davidović.
Sonja Davidović posjetila je danas Auto-moto klub "Karting" iz Banjaluke - Foto: SRNA
Sonja Davidović posjetila je danas Auto-moto klub "Karting" iz BanjalukeFoto: SRNA

Ona je novinarima, nakon razgovora sa rukovodstvom AMK "Karting" u banjalučkom naselju Zalužani, rekla da bi nakon završetka radova ova karting staza bila i jedinstvena u BiH.

Davidovićeva je dodala da će i Grad Banjaluka prepoznati dobru namjeru "Kartinga" i izaći u susret klubu u smislu dobijanja potrebnih dozvola i dokumentacije kako bi oživjeli karting stazu u Zalužanima i afirmisali karting.

Ona je rekla da će ministarstvo na čijem je čelu i finansijski podržati ovaj sport.

Nakon što je, vozeći karting i sama isprobala stazu, Davidovićeva je potvrdila da je karting stazi potrebna modernizacija.

Predsjednik AMK "Karting" Radomir Radukić rekao je novinarima da je ovaj klub spreman da iz svog budžeta izdvoji više od pola miliona KM kako bi najveći grad u Srpskoj postao centar okupljanja ljubitelja kartinga u regionu.

On je dodao da će projekat kojim bi u Zalužanima bila izgrađena savremena karting staza biti započet čim Grad Banjaluka odobri potrebnu dokumentaciju i stazu pod koncesiju.

- Vrijednost projekta je više od pola miliona KM, a podrazumijeva izgradnju centralnog objekta za skladištenje kartinga. Staza dužine 1.170 metara će zadovoljavati sve propisane tehničke uslove za takmičenja na internacionalnom osnovu, te će nas moći posjećivati takmičari iz Austrije, Njemačke i Slovenije - rekao je Radukić.

On je napomenuo da je karting u posljednje dvije godine postao popularan u Srpskoj i podsjetio da je 1968. godine održana prva karting trka u centru Banjaluke koju je gledalo oko 20.000 gledalaca.

Radukić ističe da na ovim prostorima postoji znatno interesovanje za automobilski sport, a da bi sadržaj planiran na karting stazi privukao veliki broj posjetilaca iz zemlje i regiona.

Odbornik iz Socijalističke partije Srpske u Skupštini grada Banjaluka Darko Milošević rekao je da podržava ovu inicijativu AMK "Karting" i da je gradu potrebna moderna karting staza evropskih standarda.

- Izgradnjom ove staze, privukli bismo ljubitelje ovog sporta iz drugih opština i gradova i zemalja regiona. Podržaćemo sve dobre inicijative i zajedno sa Gradskom upravom ih rješavati - naveo je Milošević.

On je dodao da Grad Banjaluka treba da dodijeli koncesiju na zemljište na kojoj se staza nalazi.