latinica  ћирилица
03/08/2020 |  13:54 | Autor: SRNA

Kostrešević: BiH mora poštovati sporazume o readmisiji

Direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević izjavio je Srni da bi BiH morala da poštuje zakon i međunarodne sporazume o readmisiji kada je riječ o ilegalnim migrantima, jer će u suprotnom imati probleme koje u ovom trenutku niko ne može da predvidi.
Siniša Kostrešević - Foto: dnevni avaz
Siniša KostreševićFoto: dnevni avaz

- Po zakonu i međunarodnim sporazumima o readmisiji ilegalni migranti, dakle lica stranog porijekla koja su nezakonito na teritoriji neke države u ovom slučaju BiH, vraćaju se u države iz kojih su došli ili u domicilnu državu. To je jedino zakonsko rješenje koje postoji - rekao je Kostrešević, koji je ujedno po funkciji rukovodilac Koordinacionog tijela za migracije Republike Srpske.

Kostrešević ističe da je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer potpuno u pravu kada kaže da se ilegalni migranti iz BiH trebaju vratiti u zemlje odakle su došli.

- Nehamer se pozvao na zakon i rekao da taj zakon treba da se poštuje - navode je Kostrešević.

Odgovarajući na pitanje koliko se to zakonsko rješenje, odnosno potpisani sporazumi o readmisiji poštuju u BiH, Kostrešević je rekao da to najbolje pokazuje situacija sa ilegalnim migrantima.

- Јasno je da se ništa od toga ne poštuje. Ko je od ilegalnih migranata vraćen u zemlju porijekla?! Nije niko. To je zaista čudna situacija - istakao je Kostrešević.

On je naveo da u BiH niko ne zna koliko ima ilegalnih migranata, koji se, kako kaže, kreću na sve strane.

- Ima ilegalnih migranata koje Granična policija BiH dva, tri, četiri ili više puta zaustavlja, zaustavlja ih policija Republike Srpske, policija Federacije BiH, kantona...Svako nešto evidentira i zaista niko ne zna koliko ih ima. Očigledno je da broj ilegalnih migranata znatno raste - rekao je Kostrešević.

Komentarišući činjenicu da su bezbjednosne agencije iznijele podatke da se jedna te ista lica pod različitim identitetom u više navrata evidentiraju na granici i dolaze na prostor BiH, Kostrešević je rekao da je očigledno da u BiH ima više lica sa nepoznatih područja i da se za njih ne može utvrditi ko su.

- Ne zna se odakle dolaze, ko su, koje su im namjere i sasvim logično da je to ogroman bezbjednosni problem - rekao je Kostrešević.

On je podsjetio da mnoge terorističke aktivnosti u Evropi i svijetu imaju veze sa BiH, počev od "šeme Al kaide, napada na tornjeve u SAD i svi teroristički napadi su na neki način povezani sa BiH".

- Mnoga lica koja su učestvovala u terorističkim aktivnostima ili su bila u BiH, prolazila određene obuke ili su na neki način povezana sa ovom zemljom. Ništa se nije promijenilo od tada do sada - tvrdi Kostrešević.

Odgovarajući na pitanje da li od novog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića očekuje da će se revnosnije baviti pitanjem ilegalnih migranata, s obzirom na činjenicu da je prethodni ministar Fahrudin Radončić podnio ostavku zbog činjenice da u BiH nije bilo volje da se ovo pitanje riješi na valjan način i da se migranti vrate u zemlje porijekla, Kostrešević kaže da je to "političko pitanje i pitanje koje mora da se rješava na nivou BiH".

- Ne bih ulazio u tu sferu kao direktor Policije Republike Srpske. Vrijeme će pokazati šta će uraditi - rekao je Kostrešević.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer pozvao je da se osmisle programi za povratak ilegalnih migranata u BiH i Srbiji u zemlje porijekla.

Nehamer je u intervjuu za agenciju APA rekao da Evropska unija već planira određene programe po tom pitanju i da o tom pitanju već postoji bilateralna saradnja sa BiH, gdje, kako kaže, ima devet do deset hiljada ilegalnih migranata.