latinica  ћирилица
03/08/2020 |  14:05 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Iz Tare izvađena tona otpada (VIDEO)

U akciji čišćenja obala i korita Tare, koju je organizovao fočanski Rafting centar "Tara-raft", iz kanjona ove rijeke uklonjeno je pedesetak automobilskih guma i veća količina sitnog otpada.
Iz Tare izvađena tona otpada - Foto: SRNA
Iz Tare izvađena tona otpadaFoto: SRNA

Iz "Tara-rafta" upozoravaju da je zbog neodgovornih pojedinaca koji u drugom po veličini kanjonu u svijetu za sobom ostavljaju smeće i ostali otpad, rijeka Tara sve više ugrožena, te da niska ekološka svijest, loše navike i nemar prijete da "Suza Evrope" izgubi status najvećeg evropskog rezervoara pitke vode.

Ništa bolja slika nije ni na Drini, ocjenjuju iz ovog rafting centra.

U ekološkoj akciji učestvovalo je sedam rafting vodiča i zaljubljenika u prirodu.

Iz Tare izvađena tona otpada (Foto: SRNA)

Nemanja Puhalo, jedan od učesnika, kaže da je veoma značajno probuditi ekološku svijest kod ljudi, što su ovom akcijom pokušali da urade.

- Akcija čišćenja je izvedena sa dva gumena čamca od Brštanovice do Rafting centra `Bastasi` i to je glavna dionica kada je u pitanju komercijalni rafting. Prikupili smo otpad koji je vidljiv na rijeci, a uglavnom su to bile automobilske gume - rekao je Puhalo.

Sa tirkizno bistrom vodom i očuvanom florom i faunom, kanjon Tare jedinstven je u svijetu i predstavlja pravo bogatstvo.

Iz Tare izvađena tona otpada (Foto: SRNA)

Da bi se zadržalo takvo stanje i spriječilo propadanje svjetski poznatog prirodnog blaga, organizator akcije Mirko Davidović smatra da je potrebna veća briga cijelog društva.

- Prema našoj procjeni, uspjeli smo da prikupimo nešto više od 1.000 kilograma krupnog otpada. Nažalost, to je samo trećina od onoga što se nalazi u rijeci i da bismo očistili rijeku u potpunosti potrebno je češće ponavljati ovakve akcije. Uz automobilske gume, na rijeci se nalazi i sitniji otpad, poput konzervi od piva, naročito na pristaništima za čamce - rekao je Davidović.

On je pozvao sve raftere iz Foče da se samostalno organizuju i sličnim akcijama pruže doprinos očuvanju rijeke Tare.

Učesnici su poručili da će nastaviti da vode brigu o čistoći Tare, ističući da rafting nije samo odlazak na rijeku, već da bi trebao da ima veliki uticaj na ekološku svijest i važnost očuvanja svih ljepota prirode.