latinica  ћирилица
03/08/2020 |  15:46 ⇒ 15:47 | Autor: sputniknews.com

Kon: Poslije virusa korona neke stvari će možda biti trajno zabranjene

Šta ćemo kada ovo počne da se smiruje, to je pitanje. Da li će biti popuštanja ili će neke stvari biti trajno zabranjene, o tome ćemo diskutovati u štabu, ali i sa javnošću, vrlo moguće, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji Kriznog štaba.
Dr Predrag Kon - Foto: TANЈUG
Dr Predrag KonFoto: TANЈUG

O smanjivanju broja posjetilaca na kupalištima poput Ade ciganlije Kon je rekao da lično razmišljajući ne vidi neko rješenje.

- Činjenica je da ako imate ovakvu situaciju da na 100.000 ljudi da ima onih koji ne znaju da su inficirani i da prenesu na nekoga. Јavna kupališta su u nadležnosti grada, a kažnjavanje je teško izvodljivo, ali mora da postoji neka kontrola - istakao je Kon.

On je rekao da je polazak u školu suštinsko i najznačajnije pitanje u ovom trenutku jer se približava.

- U Kriznom štabu smo dobili dopise sa modelima koje je ministar Šarčević pomenuo. Moram da naglasim da su neke stvari dobro procijenjene od samih prosvjetara - rekao je Kon.

On je poručio da se i dalje mora prodiskutovati o tome da li je korisno, ako postoji odgovarajuća distanca, da se nose maske ili da naprave kada će da se skidaju, naglasivši da nije jednostavno donositi odluke po tom pitanju.

Za vrtiće je rekao da će, kao i ranije, konsultovati pedijatre.

- Šta ćemo kada ovo počne da se smiruje, to je pitanje. Da li će biti popuštanja ili će neke stvari biti trajno zabranjene, o tome ćemo diskutovati u štabu, ali i sa javnošću, vrlo moguće - nagovijestio je Kon.

Vakcinacija protiv gripa za djecu je obavezna samo za one koji imaju neke hronične bolesti, podsjetio je oKn. U ovoj situaciji će biti ista preporuka kao i uvijek.