latinica  ћирилица
03/08/2020 |  15:57 ⇒ 15:58 | Autor: SRNA

Cikotić: EU da pomogne u readmisiji migranata u zemlje porijekla

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić rekao je Srni da nastoji da ispita sve mehanizme readmisije ilegalnih migranata u zemlje odakle su došli, ali da je te stvari mnogo lakše reći nego realizovati, te da u tom poslu očekuje pomoć Austrije i drugih zemalja EU.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Cikotić kaže da dosta toga treba riješiti sa Evropskom unijom /EU/, ukazujući da je nedavno izabran na poziciju ministra i da "još nije ušao u sve detalje".

- Nastojim da ispitam efikasne mogućnosti da BiH pojača i zaštiti svoju granicu, kao i mehanizme readmisije, odnosno upućivanja tih ljudi odakle su došli, ali te stvari je daleko lakše reći, nego ih praktično realizovati - rekao je Cikotić.

On je ocijenio da je implementacija svih tih postupaka "mudrost borbe sa migrantskom krizom".

Cikotić je naveo da većina migranata koji se nalaze u BiH dolaze iz EU, odnosno na Zapadni Balkan preko Grčke i njihov konačnan cilj je EU.

On kaže da njihov put i zadržavanje u zemljama Zapadnog Balkana predstavlja jednu prelaznu ili prolaznu fazu, te da EU ima mogućnost da interveniše i da ih vraća sa svojih granica.

Komentarišući izjavu austrijskog ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera da treba osmisliti programe za povratak ilegalnih migranata u BiH i Srbiji u zemlje porijekla, Cikotić kaže da je "implementacija te izjave najteži dio posla".

- Mi se upravo sada bavimo mehanizmima i mogućnostima readmisije migranata, ali jako je teško odrediti njihov identitet i zemlje porijekla. Međutim, ne bih ja unaprijed govorio o tome, ali svaka pomoć Austrije u realizaciji ovakve odluke je više nego dobrodošla - poručio je Cikotić.