latinica  ћирилица
03/08/2020 |  19:41 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Za projekte u devet lokalnih zajednica u Srpskoj 690.000 KM sredstava IRB (VIDEO)

Sa 690.000 maraka bespovratnih sredstava Investiciono-razvojna banka Republike Srpske podržala je realizaciju prioritetnih projekata u devet lokalnih zajednica.
IRB - ssatanak - Foto: RTRS
IRB - ssatanakFoto: RTRS

Sredstva dodijeljena u okviru Finansijskog mehanizma, koji se realizuje već šestu godinu, biće iskorišćena za realizaciju projekata unapređenja zdravstvene zaštite, upravljanja komunalnim otpadom, izgradnju vodovodne infrastrukture, izgradnju vrtića i podršku poljoprivrednoj proizvodnji.

Devet lokalnih zajednica i projekti u ukupnoj vrijednosti od 1,1 milion maraka.

Finansijski mehanizam Investiciono-razvojne banke izdašno je, sa gotovo 90.000 maraka, pomogao projekat unapređenja kvaliteta usluge upravljanja komunalnim otpadom na području Novog Grada.

Od dodijeljenih sredstava izvršiće se zamjena dotrajalog kamiona za odvoz otpada i povećanje broja zelenih ostrva.

- Јedan je kamion iz 2013. godine, drugi je 1988. godina proizvodnje i on je u poprilično lošem stanju, što kažu, njegov rok korišćenja je davno istekao i izvršiće se zamjena tog kamiona - izjavio je direktor Komunalnog preduzeća "Komus" Novi Grad Danko Vojnović.

Sa predstavncima lokalnih zajednica u kojima će biti realizovani projekti za koje su dodijeljena sredstva, potpisan je ugovor.

Za Foču, ova sredstva prilika su za konačnu sanaciju 117 godina starog objekta Doma zdravlja.

Za Gradišku, dodijeljena sredstva prilika su za rješenje pitanja vodosnadbijevanja za najugroženije.

- Uz zamjenu krova, stolarije i fasade, adaptiraće se jedna sala za grupni rad sa pacijentima gdje se planira osnivanje škole za trudnice, rad sa pacijentima sa malignim oboljenjima, dijabetičarima - izjavila je načelnica Odjeljenja za finansije opštine Foča Mirjana Davidović.

- Obezbijedićemo priključaka negdje 590 novih, a sa druge strane ćemo poboljšati hidrološke uslove za 1.934 isto tako potrošača osjetljive kategorije našeg društva - izjavio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

U IRB-u kažu, Finansijski mehanizam je i uspostavljen kako bi pomogao realizaciju, za lokalne zajednice, ključnih projekata i tako doprinio jačanju javnih usluga, ali i razvoju nedovoljno razvijenih sredina.

Ove godine stigle su 43 prijave, jedini kriterijum za dodjelu sredstava koje je obezbijedilo Ministarstvo finansija i Vlada Švajcarske putem Razvojnog projekta Ujedinjenih nacija, bio je kvalitet napisanog projekta.

- Do sada, u okviru svih javnih poziva, u okviru Finansijskog mehanizma, uspješno je realizovano projekata širom Republike Srpske preko sedam miliona maraka, od toga 4,4 miliona su grant, to jest nepovratna sredstva - izjavio je v.d. direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac.

Najavljen je i sedmi javni poziv. Biće objavljen u petak, 7. avgusta, trajaće 30 dana, a očekuje se da ugovori o dodjeli sredstava budu potpisani početkom oktobra.