latinica  ћирилица
03/08/2020 |  19:43 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Konstituisana Skupština Srbije (VIDEO)

U Srbiji je formirana nova Narodna skupština, na osnovu rezultata prošlomjesečnih parlamentarnih izbora.
Srbija - Skupština - Foto: B92
Srbija - SkupštinaFoto: B92

Konstitutivna sjednica je održana uprkos otežanim uslovima zbog virusa korona, ali i ponovnog pokušaja organizovanja protesta.

Iako su od sinoć pripremane nove demonstracije pred Narodnom skupštinom, tek nekoliko stotina građana okupilo se na platou ispred Doma. Uz jake snage reda i stroge mjere dezinfekcije, Srbija je dobila novi Parlament.

Potvrđeno je svih 250 mandata.

Među 188 poslanika SNS je i poznato lice s one strane Drine - Adam Šukalo. Osim 32 poslanika SPS-a, u Skupštinu ulazi i 11 članova Šapićevog SPAS-a koji su jedini prešli cenzus. Kao stranke nacionalnih manjina u Skupštini su i vojvođanski Mađari, SDA Sandžaka, kao i Zukrolićeva Stranka pravde i pomirenja, sa kojom Srbija dobija i prvog poslanika sa hidžabom, na što su demonstranti negodovali.

Predsjednik SNS Aleksandar Vučić održao je obećanje o novoj energiji i novim licima, pa je najmlađi poslanik iz ove stranke 21-godišnji Nikola Lazić.

Demonstranti su gađali poslanike jajima i paradajzom, pri čemu je prednjačio raščinjeni monah Antonije Davidović. Ozbiljnije ispade policija je spriječila hapšenjem Srđana Noga, desničara koji stoji i iza nedavnih protesta, a koji se uputio sa puškom za peintbol. Opozicija koja je bojkotovala ove izbore, najavila je da će fomirati svoju skupštinu.

Formiranjem skupštine, počeo je da teče rok od 90 dana za formiranje Vlade. Vučić kaže da ima nekoliko opcija, a ako u vlast uđe SPAS Aleksandra Šapića, ovo će biti prvi saziv u istoriji Srbije bez opozicije.