latinica  ћирилица
03/08/2020 |  19:45 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

U Foči izvedena prva laparoskopska operacija proširene slezinske arterije (VIDEO)

U Univerzitetskoj bolnici Foča izvedena je prva laparaskopska operacija proširene slezinske arterije u Republici Srpskoj. U ovoj ustanovi obavljen je i prvi porođaj porodilje pozitivne na virus korona.
Operacija, Foča - Foto: RTRS
Operacija, FočaFoto: RTRS

Operaciju je mini-invazivnom procedurom izveo hirurški tim – abdominalni i vaskularni hirurzi, anesteziolozi i medicinari.

Riječ je o rijetkom oboljenju koji se javlja kod oko jedan odsto ljudske populacije i četiri puta više kod žena. Dvadeset odsto krvarenja u stomaku nastaje zbog ovog oboljenja. 

- Do sada su operativni zahvati izvođeni otvorenim klasičnim putem. Tako da smo mi prvi put uspjeli da samostalno bez podrške ljekara iz Srbije uradimo takav operativni zahvat - izjavio je načelnik Odjeljenja za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetske bolnice Foča Nenad Lalović.

U Univerzitetskoj bolnici Foča ističu da nastavljaju trend operacija ovim tehnikama. Ljekari su više puta dokazali je da mogu samostalno raditi najsloženije zahvate.

- Znači, moramo imati edukovan hirurški kadar, a mislim da mi dobar kadar i imamo. Smatram da i u budućnosti ova ustanova može da posluži kao primjer oko svih novih procedura -  rekao je direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić.

I na Ginekološko-akušerskom odjeljenju prostor i rad su prilagodili epidemiološkoj situaciji.

Opremljene su posebne prostorije za porođaje žena pozitivnih na virus korona. Prva se porodila Trebinjka, carskim rezom.

- U tom dijelu imamo i salu za carski rez i jednu porođajnu salu i dio soba gdje su odvojeno majka i beba. Porođaj je protekao dobro, majka i beba su dobro - izjavio je načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Univerzitetske bolnice Foča Vladimir Čančar.

U ovoj bolnici posljednjih mjeseci na Odjeljenju za liječenje oboljelih od Kovida-19 svakodnevno je na liječenju oko 30 pacijenata.

Uz PCR testove, kojih je od opremanja laboratorije urađeno 1.600, rade se i brzi serološki testovi.