latinica  ћирилица
04/08/2020 |  07:19 ⇒ 14:37 | Autor: RTRS

RTRS, 19.30 - Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u "Oluji"

U Rači danas će biti obilježen Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".

Obilježavanje - "`Oluja` je pogrom, otadžbina neće zaboraviti", počinje u 19.30 časova, uz prenos na našem programu.

Obilježavanje zajedno organizuju Srbija i Republika Srpska, a predviđeno je da se na mostu u Sremskoj Rači sretnu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a dočekaće ih patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh će služiti parastos i održati besjedu, a prije toga na mostu će biti otkrivena spomen-ploča i položeni vijenci.

Nakon toga trebalo bi da bude pročitan citat iz optužnice u kojoj je Haški tribuna utvrdio da je operacija "Oluja" u ljeto 1995. godine bila udruženi zločinački poduhvat sa tadašnjim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu, smišljena da protjera srpsko stanovništvo iz Kninske Krajine.

Poslije toga predviđeno je obraćanje Dodika, a potom i Vučića, a govor bi trebalo da održi i Suzana Bila, slijepi svjedok progona iz izbjegličke kolone.

Obilježavanju će prisutvovati i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Dio kulturno-umjetničkog programa biće posvećen stradanju Srba iz Krajine, kao i recitovanju stihova Branka Ćopića "Na Peterovačkoj cesti", na kojoj su stradali Srbi u Drugom svjetskom ratu i poeme "Stojanka majka Knežopoljka" Skendera Kulenovića, koja je svjedočanstvo ustaških zločina nad srpskim civilima.

Stihove će recitovati glumac Nebojša Kundačina i prvakinja Narodnog pozorišta u Banjaluci Radenka Ševa, dok će dječji hor izvesti "Cveti slave" Vladislava Petkovića Disa, kao svjedočanstvo generacijskog stradanja Srba.

Za muzički dio programa zadužen je Slobodan Trkulja, a priče o strašnim stradanjima Srba u Hrvatskoj pratiće zvuci koraka, zakucavanja klinova, plača, jauka, jecaja, lomljenja grana, huka talasa, hučanja vjetra.

Ove godine neće biti masovnog okupljanja na obilježavanju zbog epidemiološke situacije sa virusom korona, ali će gledaoci na TV prenosu moći da vide na površini rijeke Save hologramski ispisana imena desetina stradalih Srba, dok će na nebu biti hologramski prikaz Bijelog anđela, pišu Večernje novosti.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Tokom ove akcije sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 220.000 Srba, dok se 1.869 vodi kao poginulo i nestalo, od kojih su većina civili.

Međunarodni sud pravde je 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, iako mnogi svjetski eksperti tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.