latinica  ћирилица
04/08/2020 |  12:25 | Autor: SRNA

Za vikend izvršeno 490 kontrola, izrečeno 11 kazni

Inspekcijski organi Republike Srpske su proteklog vikenda izvršili 490 kontrola ugostiteljskih objekat širom Srpske, te evidentirali 11 slučajeva nepoštovanja mjera s ciljem sprečavanja širenja virusa korona i izrekli kazne od ukupno 7.300 KM.
Inspektorat Republike Srpske (Foto: koronavirususrpskoj.com) -
Inspektorat Republike Srpske (Foto: koronavirususrpskoj.com)

- Nepravilnosti su utvrđene jer se subjekti nisu dosljedno pridržavali propisanih preventivnih mjera koje se odnose na obezbjeđivanja fizičke distance, broj lica koja istovremeno borave u objektu, te korišćenje zaštitne opreme - navode iz Inspektorata i dodaju da su republički inspektori pojačane kontrole izvršili u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave.

Iz Inspektorata Republike Srpske je saopšteno da je akcenat u kontrolama poštovanja mjera zaštite od epidemije virusa korona i dalje usmjeren na ugostiteljske objekte u večernjim časovima.

U saopštenju se naglašava da su u okviru navedenih kontrola izvršenih u proteklom periodu inspektori do sada izrekli kazne u ukupnom iznosu od 104.400 KM.

- Imajući u vidu zakonske odredbe prema kojima inspektor kao ovlašćeni organ može izreći samo minimum propisane novčane kazne, evidentno je da su inspektori na terenu preduzimali represivne mjere u svim slučajevima kada su zetekli subjekte u prekršaju - pojašnjava se u saopštenju.

Iz Inspektorata još jednom pozivaju privredne subjekte da svoj rad prilagode trenutnoj epidemiološkoj situaciji i da prevenciju stave na prvo mjesto.

- Pozivamo i građane da se pridržavaju preventivnih mjera i da na svom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju. Uz sav trud zdravstvenih radnika, kontrole inspekcijskih organa, mjere Republičkog štaba za vanredne situacije u cilju suzbijanja širenja virusa korona u zajednici, ukoliko kao pojedinci ne budemo čuvali svoje zdravlje, posljedice sa cijelu zajednicu će biti mnogo veće - naglašavaju iz Inspektorata.