latinica  ћирилица
04/08/2020 |  14:36 ⇒ 14:42 | Autor: SRNA

Mitropolit Porfirije služio parastos žrtvama "Oluje"

Slavljenje rata nije ništa drugo do nastavak slavljenja zla, poručio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je u Zagrebu u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg danas služio parastos žrtvama hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja".
Mitropolit Porfirije služio parastos žrtvama "Oluje" - Foto: RTS
Mitropolit Porfirije služio parastos žrtvama "Oluje"Foto: RTS

Pomenu su, između ostalih, prisustvovali potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, predstavnici Ambasade Srbije i vjernici.

Mitropolit Porfirije je u obraćanju istakao da je svaki rat poraz i da zato slavljenje rata nije ništa drugo nego nastavak slavljenja zla.

- Nema u ratu pobeda, i svaka ratna bitka je poraz, poraz ljudskosti, dostojanjstva čovekova. Moleći se za braću i sestre postradrale tokom ratnih operacija, koje se nazivaju `Oluja`, mi se molimo da Bog omekša srca svih ljudi, molimo se da nam da ne samo da imamo mir i da bude mira oko nas i u nama, nego i da se pokrenu sve naše snage i energija, da ljubavlju prema Bogu počne da se uspostavlja istinski i pravi mir, da se uspostavlja vreme kada ćemo, sećajući se sukoba i ratova, uvek u srcima, svih bez izuzetka, osećati tugu i stid zbog promašaja jer smo ustali čovek na čoveka - naglasio je mitropolit Porfirije.

Mitropolit Porfirije ukazao je na riječi Svetog apostola Pavla da u vjeri u Boga ne postoje zidovi podjela, te da je svaki čovek pred Bogom isti, da nosi pečat lika Božijeg, nezavisno ko je i šta je.

- Najveće zlo je kada čovek ustane na čoveka, a najveće u tom zlu opipljivo su ratovi - naglasio je vladika.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.