latinica  ћирилица
04/08/2020 |  16:03 ⇒ 18:01 | Autor: SRNA

Linta: Boriti se u međunarodnoj zajednici za zabranu proslave "Oluje"

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je danas da je potrebno aktivno se boriti u međunarodnoj zajednici da se zabrani obilježavanje zločinačke akcije "Oluja" u Kninu, jer je riječ o proustaškom događaju.
Miodrag Linta - Foto: RTRS
Miodrag LintaFoto: RTRS

Linta je podsjetio da se u Kninu svakog 5. avgusta slavi protjerivanje i ubijanje Srba, otimanje, pljačkanje i uništavanje srpske imovine, veličaju ratni zločinci Franjo Tuđman, Ante Gotovina i mnogi drugi, negiraju i prećutkuju srpske žrtve, širi mržnja i podstiče nasilje prema preostalim Srbima, rehabilituje i promoviše ustaštvo i ustaški simboli.

- Navedene i mnoge druge činjenice potvrđuju da je temelj današnje Hrvatske zloglasna i genocidna NDH i da je akcija "Oluja" udruženi zločinački poduhvat i nastavak ustaških operacija iz perioda Drugog svjetskog rata čiji je cilj bio potpuno uništenje srpskog naroda - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ocijenio da je zabrana Hrvatskoj da proslavlja zločinačku akciju "Oluja" jedan od preduslova da se hrvatski narod suoči sa svojom genocidnom i ustaškom prošlošću.

- Јasno je da današnja Hrvatska nije sposobna da bude moderna zemlja u kojoj se poštuju temeljne vrijednosti današnjeg svijeta i da zbog toga postaje sve više faktor nemira i nestabilnosti u regionu - istakao je Linta.

Linta je upozorio da je Hrvatska po svom karakteru proustaška država u kojoj je Hrvatski sabor pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu, u kojoj se legalizuje ustaški pozdrav "Za dom spremni", odlukom Savjeta za suočavanje sa prošlošću hrvatske Vlade i presudom Visokog prekršajnog suda.

On je ukazao da u toj zemlji preživjele ustaše primaju penzije za izvršen genocid nad Srbima, Romima i Јevrejima, slobodno se ispisuju desetine hiljada ustaških, nacističkih i fašističkih grafita i podižu spomenici ustašama i ratnim zločincima.

- U Hrvatskoj su glavni idoli ratni zločinci Ante Pavelić, nadbiskup Alojzije Stepinac, komandant čuvene po zlu Crne legije Јure Francetić, Franjo Tuđman, general Ante Gotovina i proustaški pjevač Marko Perković Topmson - ukazao je Linta.

Prema Lintinim riječima, u Hrvatskoj su glavni simboli Tompsonova srbomrzačka pjesma "Bojna Čavoglave", ustaški pozdrav "Za dom spremni", ustaški grb koji počinje sa prvim bijelim poljem, ustaško slovo "U" i zloglasni uzvik "Ubij Srbina".

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.