latinica  ћирилица
04/08/2020 |  16:16 | Autor: SRNA

Stefanović: Sramotna stranica u istoriji Evrope

Vrijeme nije donijelo pravdu za žrtve hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" i to će ostati ispisano kao sramotna stranica u istoriji Evrope, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.
Nebojša Stefanović (Foto: N1) -
Nebojša Stefanović (Foto: N1)

On je povodom 25 godina od progona srpskog naroda iz Hrvatske, istakao da je ovaj brutalni zločin izvršen usred Evrope i danas ostao zločin bez kazne.

- Nažalost, i 25 godina kasnije Hrvatska će slaviti vojnu operaciju u kojoj je više od 1.800 Srba poginulo ili nestalo, dok je oko 250.000 prognano. Slaviće akciju u kojoj je sprovedeno etničko čišćenje našeg naroda i u kojoj su žrtve u najvećem broju bili civili, uglavnom starci, starice, žene i djeca - naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

Stefanović, koji je i potpredsjednik Vlade, poručio je da je ponosan što se Srbija danas ne stidi, ne prećutkuje i ne skriva stradanje sopstvenog naroda.

- Ponosan što danas obilježavamo Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u "Oluji", što Srbija već šestu godinu zaredom, zahvaljujući odlučnosti predsjednika Aleksandra Vučića, više ne ćuti, kako je to bilo nekada, i što ima snage da glasno kaže da je to bio strahovit zločin i ne dozvoljava da se zaboravi. To je najmanje što kao društvo dugujemo žrtvama i prognanima u zločinačkoj akciji "Oluja" - zaključio je Stefanović.