latinica  ћирилица
04/08/2020 |  16:18 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Ćulum - Tadić: Dogovoren nastavak intenzivne saradnje

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić i novoimenovani direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Darko Ćulum dogovorili su danas nastavak intenzivne saradnje u istragama organizovanog kriminala, ilegalnih migracija i krijumčarenja lica.
Ćulum - Tadić - Foto: RTRS
Ćulum - TadićFoto: RTRS

Tokom prvog radnog sastanka, sagovornici su dogovorili i buduću saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, zatim ratnih zločina i drugih krivičnih djela iz nadležnosti dvije institucija, kao i nastavak rada u domaćim i međunarodnim operacijama u borbi protiv najsloženijih oblika kriminala, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Istaknuto je da su Tužilaštvo BiH i Sipa za vrijeme pandemije kovida 19 uspjele da organizuju svoje kapacitete, te radne aktivnosti u svim linijama rada, koje ni jednog trenutka nisu prekidane.

Tužilaštvo BiH i Sipa su skoro 18 godina zajedno u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, ratnih zločina, trgovine ljudima, neovlaštenog prometa opojnih droga, međunarodnog kriminala i drugih krivičnih djela iz svoje nadležnosti.

U proteklim godinama, realizovane su istrage u stotinama predmeta, a zajedničkim radom uklonjeno je više zločinačkih organizacija, koji su svojim kriminogenim djelovanjem ugrožavale vladavinu prava i bezbjednost u BiH, ali i regionu.

Po nalogu tužioca za ratne zločine, realizovano je više stotina lociranja i hapšenja osumnjičenih lica, kao i rad na lociranju i pronalasku osumnjičenih i optuženih koji su se skrivali izvan BiH, a pružane su asistencije i zaštita ugroženim svjedocima i svjedocima pod prijetnjom, što je važna nadležnost Sipe.

U ovom trenutku, Tužilaštvo BiH i Sipa rade na više desetina istraga najsloženijih krivičnih djela, te učestvuju u više međunarodnih operacija, u kojima zajedno sa partnerskim institucijama BiH, regiona i svijeta, prikupljaju dokaze za procesuiranje najsloženijih oblika kriminala, navodi se u saopštenju.