latinica  ћирилица
04/08/2020 |  19:03 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

I dalje nepoznata sudbina 2.000 ubijenih Srba u "Oluji" (VIDEO)

Sudbina 1.998 Srba, nestalih na području Hrvatske i dalje je nepoznata. U Hrvatskoj postoji više od 30 masovnih grobnica, ali ne postoji način da se Hrvatska primora da izvrši eshumaciju, kažu članovi porodica nestalih na 25 godišnjicu progona iz Hrvatske. Namjera Hrvatske je, kažu, da odugovlači dok se zločini ne zaborave.
Stradanje Srba u Krajini - Foto: RTRS
Stradanje Srba u KrajiniFoto: RTRS

Na institutima širom Hrvatske nalazi se 900 tijela, većinom srpskih, neidentifikovanih žrtava "Oluje". Poslednje dvije godine, nijedna nova žrtva niti je eshumirana, niti identifikovana. Izgovor, da se ostaci ne podudaraju sa uzorcima koje su dale porodice nestalih, kako su navele hrvatske vlasti, statistički je nemoguć, kažu porodice.

Hrvatska je jedina zemlja u regionu koja ima registrovana masovna grobna mjesta, a koja nisu otkopana. Logika je jasna: nema tijela-nema zločina - kaže Dragana Đukić, predsjednica Udruženja porodica poginulih i nestalih lica "Suza".

"Oluja" koja se dogodila 1995. godine bila je najveće etničko čišćenje u novijoj istoriji, ali ono što su hrvatske vlasti radile nakon te akcije, pretvorile su "Oluju" u zločin koji traje četvrt vijeka, kažu u Odboru za Srbe regiona.

I dalje nisu riješena njihova imovinska prava, sve što im je oteto i dalje ne mogu vratiti pod svoju imovinu - naglašava Miodrag Linta, predsjednik Odbora Narodne skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

A za one koji danas slave pobjedu, iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije dostavili su statističke podatke o stradalim Srbima u "Oluji". Više od 60 odsto ih je starije od 60 godina, a među ubijenima je 550 žena.

- Samo da pitam vlast u Hrvatskoj, koga su oni to pobijedili - pita se Veljko Odalović, ministar vanjskih poslova Srbije.

Udruženja su osudila odlazak Borisa Miloševića, srpskog predstavnika na hrvatsku proslavu Oluje. Navode da je riječ o političkom dogovoru HDZ-a i Milorada Pupovca i da je Pupovac odigrao ključnu ulogu i kada je predstavnicima Evropske unije garantovao da će Hrvatska kada uđe Uniju, riješiti pitanje svojih ratnih zločina.

- To je sraman i nerazuman čin - dodao je Linta.

- 4. - 5. avgust i svih ovih dana avgusta i u septembra su činjena ubistva, i to su dani kada svaki Srbin tuguje. Tako da, jednostavno, nemamo komentar - dodala je Dragana Đukić, predsjednica Udruženja porodica poginulih i nestalih lica "Suza".

Od Miloševićevog odlaska u Knin, korist će imati samo Hrvatska koja će poslati poruku Evropi da je to samo još jedan dokaz njihovih visokih demokratskih standarda, kažu u udruženjima.