latinica  ћирилица
04/08/2020 |  19:05 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Pripadnici MUP-a Srpske u akciji dobrovoljnog davanja krvi (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u okviru koje će danas i sutra, krv darivati oko 400 pripadnika MUP-a, na području svih policijskih uprava. Danas su se ovoj humanoj akciji odazvali policajci policijskih uprava Doboj, Trebinje, Istočno Sarajevo, Gradiška, Banjaluka i Zvornik.
MUP akcija darivanja krvi - Foto: RTRS
MUP akcija darivanja krviFoto: RTRS

Među 40 pripadnika PU Doboj , koji su željeli da daruju krv, bio je i Pero Sofrić iz Petrova. Čini to,kao i njegove kolege, da bi nekom pomogao.

- Krv dajem od 1992. godine pa sve do danas. Nisam brojao,ali imam neku evidenciju oko 30 puta sam dao krv - kaže Pero Sofrić.

Bolnica ima dovoljne zalihe krvi , ali se često javi potražnja za rjeđim krvnim grupama.

- Za sada imamo A I O koja najviše ide, a trenutno sa RHD negativno manje je zaliha ali nemamo sad toliko pacijenata - naglašava Tatjana Žigić, transfuzilog u dobojskoj bolnici.

U Trebinju i Nevesinju, 48 dobrovoljnih davalaca krvi. Milan Popović darovao je krv dvadeseti put.

- Za mene jedan divan čin, izuzetno lijep osjećaj kada na ovaj način pomažemo, spašavamo živote - istakao je Milan Popović, policijski službenik PU Trebinje.

I 30-tak policajaca PU Istočno Sarajevo spremni su da daju dragocjenu tečnost .

Na području Policijske uprave Banjaluka akciji se odazvalo 108 policajaca. Među njima mnogi su krv darivali od 40 do 50 puta, a veliki je broj i onih koji su krv dali više od 20 puta.

-Danas 23 put dajem krv, smatram da je humano, svi trebamo pomoći koliko možemo, ne boli, nije strašno, i nekome možemo spasiti život time - poručio je Igor Novaković.

Miloš Brkić,načelnik Policijske uprave Banjaluka, ističe da su u akciji učestvovali i pripadnici Policijske akademije.

- Ono što nas posebno raduje što se u ovaj process odlučuju i učestvuju pripadnici Policijske akademije. Kroz ovo sve pripadnici Ministarstva pokazuju jedan humani aspekt - rekao je Brkić.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi pripadnika MUP-a Srpske nastavlja se sutra.