latinica  ћирилица
05/08/2020 |  09:15 ⇒ 09:18 | Autor: TANЈUG

Srbija i brojne zemlje ponudile pomoć Libanu

Više zemalja svijeta ponudile su pomoć Libanu zbog stravičnih eksplozija koja se sravnile luku u Bejrutu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsjedniku Libana Mišelu Aunu, u kojem se, između ostalog, kaže:

- Primite iskreno saučešće povodom katastrofalne eksplozije u Bejrutu, u kojoj je stradalo mnogo ljudi. Duboko su nas potresli snimci stravične nesreće i u ovim bolnim trenucima mi, u Srbiji, dijelimo tugu sa prijateljima u Libanu, uz duboko saosjećanje sa porodicama poginulih. Naše misli su sa povređenima i, uvjeren da ćete im Vi i libanska država pružiti svu pomoć i podršku, upućujem im želje za brz oporavak.

Srbija je spremna, da, ako je potrebno i u okviru svojih mogućnosti, pruži pomoć u otklanjanju posljedica razaranja glavnog grada Libana - navodi se u telegramu predsjednika Vučića.

Iran je spreman da pomogne Libanu u svakom mogućem smislu, poručio je iranski ministar inostranih poslova Mohamad DŽavad Zarif, nakon jučerašnje stravične eksplozije u blizini centra Bejruta.

- Naše misli i molitve su s velikim i snažnim narodom Libana - napisao je Zarif na svom Tviter nalogu.

On je istakao da je Iran kao i uvijek u potpunosti spreman da pruži svu neophodnu pomoć i poručio Libanu da ostane čvrst.

Egipatske piramide i Burž Kalifa u bojama libanske zastave
 
Poslije stravičnih eksplozija koje su juče uzdrmale Bejrut, u znak počasti brojnim žrtvama, egipatske piramide i zgrada Burž Kalifa sinoć su bile u bojama zastave Libana.

Egipćani su tako na jedinstven način odali počast svim žrtvama koje su stradale u Bejrutu.

Istim povodom, bojama libanske zastave osvijetljena je u Dubaiju i Burž Khalifa, najviša zgrada na svijetu.

Britanski premijer Boris DŽonson izjavio je da je njegova zemlja spremna da pruži svu moguću podršku i pomoć Libanu i Bejrutu nakon stravične eksplozije u lučkom području.

- Slike i video snimci iz Bejruta večeras su šokantni - napisao je DŽonson na Tviteru.

- Sve moje misli i molitve su sa onima koji su pogođeni ovim strašnim incidentom. Velika Britanija je spremna da pruži podršku na bilo koji način, uključujući britanske državljane koji su se tu zadesili - dodao britanski premijer.

Francuska šalje medicinsku pomoć i ekipe civilne zaštite u Bejrut

Francuska će poslati ekipe civilne zaštite i nekoliko tona medicinske opreme u Bejrut.

- Ljekari hitne pomoći će takođe otići u Bejrut što je prije moguće kako bi pomogli u bolnicama - objavio je francuski predsjednik Emanuel Makron na Tviteru.

On je dodao da je Francuska već́ uključena u pružanje pomoći.