latinica  ћирилица
05/08/2020 |  13:11 ⇒ 13:15 | Autor: SRNA

Milošević ne može opraštati u ime onih koje je Hrvatska zavila u crno

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije rekao je da potpredsjednik Vlade Hrvatske iz reda Srba Boris Milošević, koji je prisustvovao današnjoj hrvatskoj proslavi u Kninu povodom 25 godina od zločinačke akcije "Oluja", može opraštati u svoje i u ime Milorada Pupovca, ali ne i u ime onih koje su hrvatska država i vojska zavili u crno, ubijajući život i budućnost tamošnjih Srba.
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org)

- "Oluja" je jedna od najvećih tragedija našeg naroda, rana koja ne zacjeljuje, bol koja iznova boli. "Oluja" je etničko čišćenje jednog naroda, zločin bez kazne, sumrak ljudskosti, ali i dovršetak Pavelićevog nauma. Djelo započeto 1941. okončano je 1995. godine, uz nijemo ćutanje Evrope, uz skrštene ruke Srbije, uz nezainteresovanost /pre/daleke Rusije -  istakao je episkop Sergije u svojoj besjedi objavljenoj na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke.

Episkop Sergije je naveo da je ono malo krajiških Srba skupilo svoje hiljadugodišnje postojanje u zavežljaj i na traktoru krenulo na put za nigdje, da ostavljeni od svih bar spasu goli život pred najezdom nekih novih ustaša.

- Namjere hrvatske državne vlasti bile su jasne - prognati sve srpsko stanovništvo, odmah i zauvijek, što potvrđuju Brionski transkripti. S druge strane, transkripti Vrhovnog savjeta odbrane u Beogradu potvrđuju potpunu nezainteresovanost tadašnje jugoslovenske vlasti da zaštiti svoj narod - istakao je episkop Sergije.

Episkop Sergije je naglasio da su krajiški Srbi, u procjepu podivljalog ustaštva i srpske nesloge, platili pogromom, zapečativši izbjeglištvom, želju za slobodom, lutajući pustinjom ostavljenosti kao Mojsijev narod po zemlji hananskoj.

Od "Oluje" je prošlo 25 godina, napominje episkop Sergije, promijenilo se mnogo toga, a zapravo je sve ostalo isto. Episkop konstatuje da su Srbi u Hrvatskoj na istorijskom minimumu, a ima ih tek toliko da još mogu sahranjivati jedni druge.

- Ipak, zločin se ne zaboravlja niti se smije zaboraviti bilo ko od 742 ubijena vojnika, bilo ko od 1.196 ubijenih civila, kao ni više od 200.000 protjeranih - naglasio je episkop bihaćko-petrovački.

Episkop Sergije ukazao je da Srbi u mnogim selima sjeverne Dalmacije još žive bez struje i vode iako je uveliko 21. vijek, a Hrvatska - članica EU, istakavši da je teško shvatiti bilo šta, a ponajmanje odlazak srpskih predstavnika u Knin da proslave progon sopstvenog naroda.

- Јoš je strašnije prisustvom u Kninu dati legitimitet progonu i zločinima. Taj se postupak ne može opravdati jer, vjerujem, da ogromna većina Srba, ma gdje se nalazili, ne može shvatiti vlastoljubive postupke svojih takozvanih predstavnika -naglasio je episkop Sergije.

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski istakao je da Srbi trebaju napokon da shvate da su jedno i da mogu mnogo kada brinu jedni o drugima jer, iako su mali narod, mogu i moraju sačuvati sebe, te ponovio riječi Nikole Pašića: "Srbi jesu mali narod, ali između Beča i Stambola većeg nema!".