X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
05/08/2020 |  15:17 ⇒ 15:21 | Izvor: SRNA

U Zemunu zvanično otkrivena spomen-ploča Blagoju Јovoviću

U Zemunu je danas otkrivena spomen-ploča posvećena Blagoju Јovoviću, atentatoru na ustaškog poglavnika Antu Pavelića, a ulica gdje je postavljena i zvanično je dobila njegovo ime.
Ulica Blagoja Јovovića (foto: Tanjug / Andrija Vukelić) -
Ulica Blagoja Јovovića (foto: Tanjug / Andrija Vukelić)

Blagoje Јovović je 10. aprila 1957. godine smrtno ranio poglavnika ustaške Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ Antu Pavelića.

Ploču su otkrili zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina.

Vesić je rekao da je Blagoje Јovović prvi ravnogorac koji je dobio ulicu u Beogradu, što je zaslužio svojim herojskim činom.

On je naveo da se danas, kada ova ulica u Zemunu zvanično dobija ime po srpskom heroju Blagoju Јovoviću, simbolično završava tužan period u istoriji srpskog naroda, prenijeli su beogradski mediji.

- Završava se period zabluda koje su nam nametali osećaj samokrivice, stida od svoje časne istorije i ubjeđenje da je za trajni mir na Balkanu neophodno da Srbija bude slaba i ponižena, bez prava na svoju istoriju - naveo je Vesić.

Vesić je istakao "da današnji čin ima još jednu simboliku jer se među okupljenima koji su došli da prisustvuju ovom događaju ne zna ko je iz partizanske, a ko iz ravnogorske porodice".

On je rekao da je ova ulica u Zemunu, za vrijeme Drugog svjetskog rata glavna ulica u ovoj opštini, nosila ime ustaškog zločinca Ante Pavelića, a Gospodska ulica ime Adolfa Hitlera.

- Današnjim činom simbolično sahranjujemo pretenzije zlikovca Pavelića i na Zemun i na sve one dijelove koji su činili NDH. Blagoje Јovović je dokaz da će se u srpskom narodu uvek rađati novi Obilići i novi Principi - istakao je Vesić, dodajući da je ovim činom pokazano da Beograd i srpski narod nikada neće zaboraviti Blagoja Јovovića.

Ovom prilikom pročitano je i pismo porodice Blagoja Јovovića u kojem je izraženo zadovoljstvo činjenicom da grad Beograd i Srbija ne zaboravljaju svoje heroje.

U pismu je navedeno da je Јovović vrlo emotivno doživljavao sudbinu svog naroda tokom ratova za vrijeme raspada Јugoslavije.