latinica  ћирилица
05/08/2020 |  16:07 ⇒ 16:07 | Autor: sputniknews.com

Devet gradova u Srbiji dobija PCR laboratorije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da kao društvo ulaze u jesen mnogo spremniji nego što su bili do prije nekoliko mjeseci i da se danas počelo sa obilaskom 22 PCR laboratorije širom Srbije za virus korona, kao i devet lokacija za moguće nove laboratorije.

Želimo da se još bolje spremimo za jesen i zimski talas virusa korona, rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare.

- Te lokacije nisu sve potvrđene, već treba da vidimo da li je tu moguće da obučimo ljude i kupimo svu potrebnu opremu - dodala je ona.

Kaže da je potrebna još jedna laboratorija u Beogradu i to u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje i Batuta, zatim to su zavodi za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zaječaru i Vranju.

Tu je i Medicinski fakultet u Kragujevcu i biće otvorena još jedna laboratorija u Kosovskoj Mitrovici, rekla je Brnabićeva.

- Ovo je rezultat plana koje smo usvojili kao krizni štab u okviru priprema za jesen i zimu i radne grupe za koordinaciju rada mikrobioloških laboratorija koju je formirala vlada, i tu imamo ukupno 33 osobe koje će u naredna četiri dana obići 30 lokacija širom Srbije. U ponedjeljak će radna grupa uraditi analizu prikupljenih podataka i preporučiti mjere za podizanje kapaciteta postojećih i otvaranje novih kovid PCR laboratorija. Podižemo kapacitete za PCR testiranje što je ključ borbe protiv virusa korona - izjavila je Brnabićeva, prenio je Tanjug.

Brnabićeva je navela da se očekuje smirivanje situacije, ali i napomenula da to zavisi od svih ljudi i od toga koliko se pridržavaju mjera prevencije.