latinica  ћирилица
05/08/2020 |  17:14 | Autor: SRNA

Kon: Epidemiološka situacija se blago popravlja

Član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona Predrag Kon rekao je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji blago popravlja i da se vidi smanjenje potvrđenih slučajeva i broja pregleda, kao i postepeno pražnjenje bolnica.
Predrag Kon (foto:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Predrag Kon (foto:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

- Svi ovi pokazatelji ukazuju na to da se mi nalazimo u jednoj situaciji postepenog smirivanja i prelaska iz jedne jasno nepovoljne u nesigurnu situaciju. Vrlo je bitno, posebno preko vikenda, sprovoditi mere, voditi računa o kontaktima, nositi zaštitne maske - rekao je Kon na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je rekao da se broj zaraženih virusom korona u Beogradu smanjuje u ukupnom broju, kao i da u svim drugim mjestima koja su bila žarišta u Srbiji situacija polako ide nabolje, dok su brojevi u Novom Sadu i dalje dosta visoki.

Kon je ukazao da je polazak djece u školu trenutno najznačajniji događaj i apsolutni prioritet u vezi sa epidemijom virusom korona.

On je naveo da treba raspravljati o pitanju produženog boravka, dok se onlajn nastava računa u srednjim školama.

Kon je istakao da djeca moraju zdrava da dolaze u školu i da će biti obaveza da im se mjeri temperatura pred polazak u školu.

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija danas mnogo spremnije dočekuje jesen u odnosu na to kako je izašla iz prvog talasa.

Ona je navela da se razmatra prijedlog Ministarstva prosvete o nastavi, da se traži najbolji mehanizam i da će biti date jasne preporuke školama.