X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
05/08/2020 |  17:27 ⇒ 18:05 | Izvor: BETA

Sjeverna Makedonija produžila vanrednu situaciju na granicama zbog migranata

Vlada Sjeverne Makedonije produžila je danas kriznu situaciju na južnoj i sjevernoj granci za još 30 dana.
Skoplje - Foto: RTRS
SkopljeFoto: RTRS

Oni su se na taj potez odlučili zbog povećanog ulaska i tranzita migranata i zbog opasnosti od širenja pandemije Kovida-19.

Kako se navodi u saopštenju sa 79. sjednice, nova odluka o uvođenju vanredne situacije na tom dijelu teritorije je donesena na osnovu zaključaka Upravljačkog komiteta za korodinaciju i upravljanje sistemom za upravljane krizama.

Tom odlukom se, kako se navodi, aktivira Glavni štab pri Centru za upravljanje krizama, koji će biti u stalnom zasjedanju i koji je zadužen da napravi akcioni plan za prevenciju i borbu sa ulaskom i tranzitom migranata kroz Sjevernu Makedoniju, kao i potpun prelged raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih resursa za koordinisano djelovanje.

Vlada u Skoplju dodaje da su svi organi državne uprave tom odlukom zaduženi da preuzmu mjere i aktivnosti u skladu sa propisma za upravljanje krizama.

Kriznu situaciju na južnoj i sjevernoj granici parlament Sjeverne Makedonije je uveo 2015. godine na početku takozvane migrantske krize, što je omogućilo angažovanje i vojske u tim pograničnim područjima u sprečavanju migrantskog talasa.