X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
05/08/2020 |  17:31 ⇒ 17:32 | Izvor: SRNA

Prodanović: CIK da spriječi zloupotrebe glasanja putem pošte

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović rekao je Srni da Centralna izborna komisija BiH mora hitno reagovati da bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte, kao i da se u cijeli proces moraju uključiti istražni organi.
Lazar Prodanović - Foto: klix.ba
Lazar ProdanovićFoto: klix.ba

- CIK mora spriječiti zloupotrebe glasanja putem pošte za građane koji imaju privremeni boravak izvan BiH, a naročito se to odnosi na građane BiH koji putem pošte glasaju iz susjednih zemalja - rekao je Prodanović.

Ukoliko CIK ne preduzme odgovarajuće mjere, kaže Prodanović, u ovoj situaciji snosi apsolutnu odgovornost za zloupotrebe.

On je pojasnio da se u samom uputstvu, odnosno u obrascu koji se popunjava, jedino traži da potpis "glasača" mora biti istovjetan potpisu na jednom od identifikacionih dokumenata /ličnoj karti, pasošu ili vozačkoj dozvoli/ i kopiji jednog od tih dokumenata.

- Bilo bi potpuno logično ako neko ima privremeni boravak van BiH, pogotovo ako je riječ o boravku u susjednim državama da ti građani, državljani BiH koji se prijavljuju za glasanje za lokalne ili opšte izbore, imaju ovjeren obrazac i lično potpisan, kao i ovjerenu fotokopiju lične karte - kaže Prodanović.

On ističe da je to neophodno, jer je bila situacija da se donedavno na jednu adresu na mjestu u susjednoj državi, koje je udaljeno kilometar, dva ili tri od opštine za koju glasaju, prijavi deset i više državljana BiH.

- Ovo je idealan način za manipulacije i zloupotrebe koje uključuje i fiktivno prijavljivanje građana za glasanje - upozorio je Prodanović.

On kaže da im neko krade lična dokumenta, prijavljuje ih na adresu u susjednoj opštini u susjednoj državi i dobija glasačke listiće za odborničku listu za lokalnu skupštinu, za izbor načelnika ili gradonačelnika.

- Onda se trguje glasačkim listićima, oni se prodaju različitim osobama, tako da su na djelu zloupotrebe prilikom izbora za gradonačelnika ili načelnika i izbora za odbornike skupštine opštine - istakao je Prodanović.

On ukazuje da CIK BiH mora hitno reagovati, spriječiti zloupotrebe, uključujući i alarmiranje nadležnih istražnih instituciuja i efikasno reagovanje Tužilaštva kako bi se otkrile ove zloupotrebe.

Prodanović smatra da bi CIK spiskove osoba prijavljenih za glasanje putem pošte koje imaju privremeni boravak, prije svega, u susjednim zemljama, morao da dostavi lokalnim izbornim komisijama u opštinama gdje su te osobe prijavljene za glasanje.

- Uvjeren sam da bi to pokazalo ogroman procenat zloupotreba i na taj način bi se takvi fiktivno prijavljeni glasači eliminisali - rekao je Prodanović.

On je dodao da su ovakve "zloupotrebe moguće s obzirom da u BiH značajan broj građana ne izlazi na izbore".

- Ovakve zloupotrebe se čak nikada i ne otkriju jer za njih glasa druga osoba, koja je ukrala njihov identitet na različite načine - upozorio je Prodanović.

Prodanović je konstatovao da CIK nije ništa učinio da se zloupotrebe smanje.

- One su eskalirale unazad nekoliko izbornih ciklusa uključujući i lokalne i opšte izbore. Postoje sumnje da se određene osobe bave fiktivnim prijavljivanjem za glasanje putem pošte i tim listićima mogu manipulisati - kaže Prodanović.

On ističe da je CIK morala zahtijevati da obrazac PRP jedan ili PRP dva, kada se osoba prijavljuje za glasanje, mora ovjeriti u nadležnoj službi lokalne zajednice, jer te osobe, ako su sa privremenim boravkom u susjednoj zemlji, sigurno dolaze u svoju zemlju često.

Prodanović kaže da se na ovaj način vrše zloupotrebe ličnih identifikacionih dokumenata i krši Zakon o zaštiti ličnih podataka.

- Činjenica je da bi mnogi od njih mogli na dan izbora da dođu u lokalnu zajednicu iz koje su da glasaju ili, ako je ta lokalna zajednica udaljenija, da se prijave za glasanje u diplomatsko-konzularno predstavništvo - zaključio je Prodanović.