latinica  ћирилица
05/08/2020 |  19:11 ⇒ 06/08/2020 | 10:24 | Autor: RTRS

Imenovanje Milinića neprihvatljivo i nema podršku srpskog naroda (VIDEO)

Za ministarku inostranih poslova BiH Biseru Turković nije obavezujući zaključak Predsjedništva BiH iz decembra prošle godine da do donošenja nove sistematizacije nema novih imenovanja u diplomatsko – konzularna predstavništva i ambasade BiH po svijetu.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Gordana Milinića iz SDS imenovala je za ministra-savjetnika u Pekingu. Dodik poručuje-Turkovićeva je neodgovorna osoba a imenovanje Milinića neprihvatljivo i nema podršku srpskog naroda.

Mada stranih investicija tokom mandata direktora Agencije za promociju stranih investicija BiH Gordan Milinić nije bilo, ipak je, očito zadužio SDA, pa ga Turkovićeva imenuje za ministra savjetnika u Ambasadi BiH u Pekingu. To što se oglušila o zaključak Predsjedništva BiH i ignorisala zahtjev da pripremi novu sistematizaciju srpskog člana BH Predsjedništva ne iznenađuje.

- Ozbiljan problem u MIP-u, ministarka to radi kao neka nenavođena raketa, nikad se ne zna gdje će bubnuti i šta će učiniti. Dozvolila je sebi da sprječava diplomatsku poštu koju šalje srpski član Predsjedništva kao i predsjedavajući Savjeta ministara. Mislim da je došlo vrijeme da razgovaramo o tome da se koriguje sa stanovišta persone koja to radi, ničim ne doprinosi stabilizaciji odnosa, više ih usložnjava - naveo je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Osim što je u MIP-u zadržala diplomatsku poštu u kojoj je srpski član BH Predsjedništva iskoristio pravo da brojnim stranim državnicima obrazloži da stav Šefika DŽaferovića o Srebrnici nije i stav BH Predsjedništva, Turkovićeva je posredstvom OBA-e vlastitog sina imenovala na važnu diplomatsku poziciju. No za njenog stranačkog vođu sve što Turkovićeva čini u skladu je sa zakonom i ovlaštenjima koje ima.

- Dodik ne pita Biseru Turković šta će uraditi, koga će imenovati. Isto tako ni ona njega neće pitati gdje ne mora da pita. Јasno su razdvojene nadležnosti. SDA u potpunosti stoji iza svoje ministarke i ona mora raditi po zakonu - tvrdi Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Za SDA je po zakonu i kada se ministarka ogluši o zaključak BH Predsjedništva u čijoj nadležnosti jeste spoljna politika i ne uvede red u MIP, jer njoj i politici stranke koju vodi odgovara da među 6 članova kolegijuma ne bude Srba, a ako ih i ima da poput Milinića ne budu sposobni nego podobni.

- Haotična i dezgorganizovana DKP mreža BiH ima jedini cilj da radi za bošnjačku stvar ne samo uz pomoć vlastitih kadrova, nego i nagrađivanjem podobnih kadrova iz reda druga dva naroda - poručila je Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za vanjsku trgovinsku politiku Doma naroda BiH 

O ponašanju Turkovićeve moraće se razgovarati u Predsjedništvu BiH,potvrdio je Dodik .Prvom prilikom će otvoriti pitanje Turkovićeve kao ministarke i tražiti od SDA da se na tom planu koriguje, jer ona, kako ističe, ničim ne doprinosi stabilizaciji odnosa u BiH, koji se i zbog njenih poteza, sve više usložnjavaju.