latinica  ћирилица
05/08/2020 |  19:54 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

RiTE Ugljevik: Odsumporavanje dimnih gasova (VIDEO)

Probni rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelktrani Ugljevik, nastavljen je ovih dana, nakon povratka japanskih stručnjaka kompanije "Micubiši Hitači Pauer sistem".
Rite - Ugljevik - Foto: RTRS
Rite - UgljevikFoto: RTRS

Ova kompanija je, kao izvođač radova, povukla svoje stručnjake zbog epidemije virusa korona u aprilu mjesecu, čime je probni rad privremeno zaustavljen.

Krajem jula, postrojenje je ponovo u pogonu, a ugljevička termolektrana smanjila je nivo zagađenja vazduha i znatno ispod propisanih ekološkoh standarda.

Od 26.jula postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u ugljevičkoj termoelktrani ponovo je u pogonu. Pokazuje odlične rezultate, a probni rad trajaće još 15 dana

- To znači da je projektovano onako kako treba i da ugovorene obaveze sa izvođačima radova se poštuju. Imamo odstranjivanje sumpor-dioksida u procentu od 99 odsto, i imamo na izlazu čvrste čestice ispod tri miligrama - kaže Milutin Tasovac, izvršni direktor RiTE Ugljevik.

Izvođač radova je japanska kompanija Micubiši Hitači Pauer sistem, koja je probni rad postrojenja započela u martu. Međuti, obavezni jednomjesečni probni rad bio je prekinut zbog povlačenja njihovih inženjera usljed epidemije virusa korona. Јapanski stručnjaci ponovo su u Ugljeviku, a ekološki efekti rada postrojenja su u punom kapacitetu.

Pored primarnog, ekološkog efekta, postrojenje za odusmporavanje omogućava i eksploataciju gipsa kao nus proizvoda. Najaljuje se saradnja sa zainteresovanim investitorima iz Kine za proizvodnju rigips-ploča.

- Na pragu smo vrlo intenzivnih pregovora za proizvodnje rigips ploča. Radnici će svi biti iz Ugljevika, naravno u saradnji sa ugljevičkim firmama i time bi zaokružili proces proizvodnje - istakao je Zlatko Malović, projekt-menadžer postrojenja za odsumporavanje RiTE Ugljevik.

Termoelktrana u Ugljeviku do avgusta je proizvela 1056 gigavat časova električne energije, što je oko 36 odsto od ukupno proizvedene električne energije u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske.