X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
05/08/2020 |  22:02 ⇒ 22:06 | Izvor: sputniknews.com

Dačić o odlasku Miloševića u Knin: Pogrešna odluka, u interesu Hrvata

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je odluka predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića da ode na obilježavanje godišnjice "Oluje" bila pogrešna i da njegovo prisustvo u Kninu nije bilo potrebno srpskom, već hrvatskom narodu.
Ivica Dačić (foto:Tanjug/AP) -
Ivica Dačić (foto:Tanjug/AP)

Dačić je ponovio raniji stav da o pitanjima koja se tiču srpskog naroda u cjelini treba promisliti i da se važne odluke poput odlaska u Knin ne donose na takav način da je, kako kaže, riječ o privatnim stavovima pojedinca ili nekih stranaka.

- Šta su Srbi tamo slavili i šta su dobili, i šta će dobiti. Da li su Hrvati izmijenili svoj vokabular i rekli da je to bilo etničko čišćenje? Nisu niti će reći",  rekao je Dačić gostujući na RTS-u.

Dačić je ocijenio je da je odlazak Miloševića na proslavu "Oluje" pokušaj rušenja srpskog jedinstva, navodeći da Srbi u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i većinski broj Srba u Hrvatskoj misle drugačije i da zato ta odluka nije smjela da se donese na takav način.

Na argumente u javnosti da je odluka o odlasku Miloševića, potpredsejdnika Vlade Hrvatske, donesena u interesu Srba, Dačić je postavio pitanje, ako Srbi treba da budu na proslavi "Oluje" da bi u današnje vrijeme dobili struju, u kakvoj onda zemlji žive, prenio je Tanjug.

- Odlazak Miloševića u Knin nije bio potreban srpskom već hrvatskom narodu. Hrvatski ambasador (Hidajet) Biščević je danas rekao da su prava Srba u Hrvatskoj veća nego prava Hrvata u Srbiji. Da li će se sada Srbi vratiti u Hrvatsku, da li će se učiniti nešto na tome - upitao je Dačić.

Ponovio je da je riječ o pogrešnoj odluci i da su mu se povodom toga javljali predstavnici partnerskih država Srbije.

- Zovu me predstavnici partnerskih zemalja, koje smo godinama ubjeđivali da ne treba da idu na proslavu "Oluje" i pitaju kako da oni ne idu, a predstavnici Srba dolaze - kazao je Dačić.