latinica  ћирилица
06/08/2020 |  09:23 ⇒ 11:49 | Autor: SRNA

"Mašovićev institut rasformirati, pitanje nestalih vratiti Srpskoj"

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila smatra da Institut za nestala lica BiH mora hitno ili potpuno da bude rekonstruisan ili rasformiran, a pitanje traženja nestalih vraćeno u nadležnost Republike Srpske.
Traženje nestalih - Foto: RTRS
Traženje nestalihFoto: RTRS

- Na tim rješenjima ćemo istrajavati", naglasio je predsjednik ove organizacije Veljko Lazić, navodeći da je Institut svojim neradom ne samo usporio proces traženja nestalih, već ga je praktično i zaustavio.

On je rekao za "Politiku" da će se dospjeti u situaciju da pronađeni posmrtni ostaci neće imati kome da se predaju jer kako godine prolaze umiru najbliži srodnici nestalih, a takvih primjera je, nažalost, već bilo.

Lazić je podsjetio i na neuspješni pokušaj direktora Instituta Amora Mašovića da 11. jula u Potočarima, kod Srebrenice, ukopa 82 tijela koja još nisu identifikovana.

- Nakon što smo nezvanično obaviješteni, odmah smo provjerili na kojim lokacijama su ta tijela ekshumirana i došli smo do saznanja da tu ima i srpskih žrtava. Spriječili smo taj ukop, ali niko me ne može razuvjeriti da u Potočarima ranije nisu sahranjivani posmrtni ostaci srpskih žrtava - naveo je Lazić.

Predsjednik Udruženja nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da je uvjeren da istinu o zločinima nad Srbima, pogotovo sarajevskim, skriva upravo Mašović.

- Mašović skriva teške ratne zločine nad Srbima u Sarajevu, ali i mnogim drugim mjestima širom BiH - rekao je Mandić za "Politiku".

List navodi da porodice poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske smatraju da Institut od samog osnivanja funkcioniše na bazi smišljenih opstrukcija i selektivnog pristupa procesu traženja nestalih, i to u korist bošnjačke strane, što je razlog zašto ni poslije 25 godina od rata u BiH nisu nađeni ostaci 1.660 nestalih srpskih civila i vojnika.