X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
06/08/2020 |  11:12 ⇒ 11:35 | Izvor: Agencije

Skinuta oznaka tajne sa dokumenata o stanju u toku pandemije u Italiji

U Italiji je skinuta zabrana objavljivanja, to jest oznaka "državna tajna" sa pet zapisnika sjednica naučno-tehničkog komiteta na čijim preporukama je italijanska vlada donosila odluke na vrhuncu pandemije Covid-19, piše američki Hafington post.
Italija - Virus korona - Foto: AFP
Italija - Virus koronaFoto: AFP

- Objavljeni dokumenti će omogućiti da Italijiani saznaju šta je motivisalo Vladu da proglasi karantin u vrijeme pandemije virusa korona, čak i u oblastima gdje zaraze nije bilo", saopštila je nevladina organizacija "Fondacija Einaudi - koja se još od marta, kada je počela pandemija, bori da zapisnici sa sjednica Vladinog naučno-tehničkog komiteta budu objavljeni u javnosti.

Prvi zahtjev Fondacije Vlada je odbila motivišući svoju odluku "zaštitom javne bezbjednost i reda", a zatim je Fondacija podnijela tužbu administrativnom sudu, dobila spor, ali je Vlada u Rimu i dalje odugovlačila da dokumente učini dostupnim javnosti.

U spor je bila uključena čak Komisija italijanskog parlamenta za bezbjednost Republike (COPASIR).

Na kraju, Fondacija se, pozivajući se i na zakon o "slobodi informacija", obratila premijeru Đuzepeu Konteu, koji je odobrio publikovanje dokumenata.

Prema saopštenju Fondacije "Einaudi", zapisnici tehničko-naučnog komiteta sa sastanaka u jeku pandemije virusa Covid-19, biće objavljeni danas.