latinica  ћирилица
06/08/2020 |  12:12 | Autor: SRNA

KiM: U srpskim sredinama preminule četiri, a 23 novozaražene osobe

U protekla 24 časa u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji četiri lica su preminula, a registrovane su 23 novozaražene osobe virusom korona, dok je 19 pacijenata izliječeno, rekao je epidemiolog Aleksandar Antonijević.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

On je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici naveo da su preminule po dvije osobe iz Kosovske Mitrovice i Leposavića, te da su od početka epidemije preminula 34 lica.

U opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraženosti, i to iz Zvečana šest, Kosovske Mitrovice tri, Leposavića dvije i Zubinog Potoka jedan slučaj. Ostalih 11 novozaraženih su sa područja južno od rijeke Ibar, i to iz Gračanice i Štrpca po četiri, Gnjilana dva, te Kosovske Kamenice jedan.

Antonijević je naveo da se 444 pacijenta nalaze u kućnoj izolaciji, te da se 82 osobe liječe u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, jedna u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, dva pacijenta su u Kliničko-bolničkom centr "Dragiša Mišović", te po dva u kliničkim centrima u Kragujevcu i Nišu.

Od početka pandemije ukupno je testirano 3.705 lica, te da je kod njih 848 potvrđeno prisustvo virusa korona, i to u Kosovskoj Mitrovici 255, u Leposaviću 167, u Zvečanu 139, a u Zubinom Potoku 87.

Na centralnom Kosovu registrovano je ukupno 200 oboljelih.

Iz Kriznog štaba opštine Gračanica, koja pokriva opštine Lipljan, Kosovo Polje i Priština po srpskom sistemu, saopšteno je da su zabilježena četiri nova slučaja zaraženosti virusom korona, pa je zaraženo ukupno 66 ljudi.

Na odjeljenju Infektivne klinike Kliničkog centra Priština u Lapljem Selu hospitalizovano je 14 pacijenata.

Iz Kriznog štaba naglašavaju da je svim kontaktima određena mjera samoizolacije i da su pod nadzorom zdravstvenih radnika.