latinica  ћирилица
06/08/2020 |  14:21 ⇒ 14:24 | Autor: SRNA

Deset prioritetnih projekata na listi upućenoj Evropskoj komisiji

Na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata, koje je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija uputio Evropskoj komisiji s ciljem izrade ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, nalazi se njih 10 među kojima je i izgradnja auto-puta na dionici "Pet Ce" kroz Republiku Srpsku, od Vukosavlja do Doboja.

Na listi su i tri brza puta: Brčko-Tuzla-Živinice, Lašva-Travnik-Јajce i Mostar-Široki Brijeg-Hrvatska, rečeno je Srni u kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Јedan od priorotetnih infratsrukturnih projekata je i izgradnja puta Brod na Drini /Foča/-Hum /Šćepan Polje/, sa međudržavnim mostom.

Na listi se nalaze i projekti koji se odnose na željezničku prugu Vareš-Banovići, saniranje i elektrifikaciju pruge Doboj-Tuzla-Zvornik, te gasovod Travnik-Zagvozd i projekat Hidroelektrana "Buk Bijela".

Јedan od projekata koji je upućen Evropskoj komisiji je i remont dionice pruge Šamac-Doboj-Rječica na željezničkom koridoru "Pet ce".

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija uputio je danas Evropskoj komisiji listu prioritetnih infrastrukturnih projekata radi izrade ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan.

Akcenat je stavljen na projekte iz oblasti transporta i energetike, a cilj ovih projekata je pokretanje privrednih aktivnosti, unapređenje trgovinskih tokova, stvaranje radnih mjesta, te unapređenje kvaliteta života građana, saopšteno je ranije iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Listu prioritetnih projekata utvrdio je Odbor za investicije BiH kojim predsjedava predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, a članovi su ministri finansija i trezora, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, inostranih poslova, komunikacija i saobraćaja i ministar civilnih poslova u Savjetu ministara, kao i koordinator za IPA, enitetski premijeri i gradonačelnik Brčko distrikta.