latinica  ћирилица
06/08/2020 |  15:46 | Autor: RTS

Biciklizam među najbezbjednijim sportovima u doba korone

Biciklizam se pokazao kao jedan od najbezbjednijih sportova za takmičare u celom svijetu u vrijeme pandemije virusa korona, što potvrđuje i organizacija najvećih svjetskih trka poput Tur de Fransa i trke Điro D'Italija.
Trka "Beograd-Banjaluka" - Foto: SRNA
Trka "Beograd-Banjaluka"Foto: SRNA

Tur de Frans će se voziti od 29. avgusta do 20. septembra, a trka Điro D'Italija od 3. do 25. oktobra. Španska Vuelta održaće se od 20. oktobra do 8. novembra. Trka Milan - San Remo voziće se 8. avgusta, a u toku su i Trka oko Poljske, ali i Trka oko Češke.

Biciklizam je jedan od prvih sportova čija su takmičenja nastavljena u svijetu ali i u Srbiji i za sada na trkama širom planete nije bilo velikih problema i slučajeva kovida 19 od maja, kada su trke u svijetu nastavljene.

Zahvaljujući najoštrijim mjerama Svjetske biciklističke Federacije (UCI) koje se maksimalno poštuju, takmičenja u biciklizmu održavaju se nesmetano, te su tako u posljednje dvije sedmice vožene i trke u regionu, u Rumuniji i u Bugarskoj.

Na tim trkama nastupili su i neki od najpoznatijih biciklista na svijetu u ovom trenutku, kao i reprezentativci Srbije.

Čelnici Biciklističkog saveza Srbije obavljaju posljednje pripreme za jubilarnu, 60. međunarodnu Trku kroz Srbiju (31. avgust - 3. septembar) i 14. izdanje trke Beograd - Banjaluka (od 4. do 7. septembra).

Svaki član tima koji nastupa na trkama iz kalendara Svjetske biciklističke Federacije u kojem se nalaze i Trka kroz Srbiju i trka Beograd - Banjaluka, mora imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

- Na našim trkama poštovaće se sve mere bezbjednosti koje je propisala Svjetska biciklistička Federeracija (UCI). Reprezentacija Srbije je vozila trke u Bugarskoj, Veljko Stojnić je osvojio čak i bijelu majicu i zauzeo drugo mjesto u generalnom plasmanu. Velika je zainteresovanost inostranih timova, a na Trci Kroz Srbiju i trci Beograd - Banjaluka nastupiće više od 150 biciklista iz 30 svjetskih zemalja. Svjetska biciklistička Federacija propisala je strogo pravilo da svaki član tima koji nastupa na međunarodnim trkama iz kalendara Svjetske biciklističke Federacije mora imati negativan PCR test ne stariji od 72 časa. U suprotnom, neće moći da učestvuje na trkama. Vodićemo računa o najsitnijim detaljima, počevši od smještaja ekipa do ceremonije proglašenja najboljih vozača - izjavio je direktor Trke kroz Srbiju i trke Beograd - Banjaluka Vladimir Kuvalja.

Biciklizam je sport u kojem nema kontakta među takmičarima i održava se na otvorenom prostoru.

Pored oštrih mjera koje je propisala Svjetska biciklistička Federacija, sportski direktor Trke kroz Srbiju i trke Beograd - Banjaluka Saša Gajičić napominje da čitav tim stručnjaka danonoćno radi na organizaciji kako bi na regioalnim najpoznatijim biciklističkim manifestacijama sve proteklo bez ikakvih problema, što se tiče bezbjednosti svih učesnika.

- Pored svih mjera koje je propisala Svjetska biciklistička Federacija, pridržavaćemo se i svih propisanih mjera koje je propisao krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid19. Takmičari će biti smješteni na više lokacija, to jest u više hotela i neće imati nikakav kontakt sa drugim ljudima van karavana. Ekipe, to jest takmičari neće imati međusoban kontakt prije i nakon svake etape. Svakodnevno će se po nekoliko puta mjeriti temperatura svima u karavanu. Poštovaće se distanca čak i na startu svake etape, a tokom ceremonija proglašenja najboljih, po jedan takmičar će izlaziti na binu i primati nagrade i majice nemijenjene najboljima koje će biti postavljene na specijalnom stalku i biciklisti neće imati nikakav kontakt sa drugim osobama. Na ceremoniji proglašenja najboljih, svi će nositi zaštitne maske" -istakao je Saša Gajičić, sportski direktor Trke kroz Srbiju i trke Beograd - Banjaluka.