latinica  ћирилица
06/08/2020 |  19:19 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Novi Grad: U egzodusu Krajišnika "Most spasa" prešlo više od 100.000 Srba (VIDEO)

Nakon Beograda i Banjaluke, i u Novom Gradu obilježeno je 25 godina od etničkog čišćenja Srba iz tadašnje Republike Srpske Krajine u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Oluja". Iz Hrvatske je u "Oluji”"protjerano oko 250.000 Srba, uglavnom civila, žena, djece i starih. Pobijeno je oko 2.000. U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, danas, u Novom Gradu, služen je parastos. Protjerani Srbi zapalili su svijeće i spustili su vijenac u rijeku Unu.
Novi Grad: Oluja - sjećanje - Foto: SRNA
Novi Grad: Oluja - sjećanjeFoto: SRNA

Nakon 25 godina, Novljani se sjećaju scena kada je samo u jednom danu preko "mosta spasa" na graničnom prelazu Dvor – Novi Grad prešlo preko stotinu hiljada srpskih izbjeglica uglavnom s područja Banije, Korduna i Like.

- Bilo je strašno gledati tu nejač, tu djecu, žene, starci u konjskim kolima, traktorima, djece bez roditelja, bebe koje su, tako reći bile bez oba roditelja, spašavali smo, nosili, dijelili pomoć, oslobađali putnu komunikaciju - prisjeća se Borivoje Јapundža iz Novog Grada.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, danas, u Novom Gradu, služen je parastos. U znak sjećanja, okupljeni, zapalili su svijeće i spustili su vijenac u rijeku Unu.

- Svakako, Srbi su najveći stradalnici prošlog vijeka i ono što moramo da kažemo da Hrvatska vojno-policijska akcija Oluja koja je izvršila etničko čišćenje Srba je sigurno jedan od najvećih zločina o kojem svijet nije želio da priča - tvrdi Bojan Lukač, zamjenik načelnika opštine Novi Grad.

Savo Štrbac, predsjednik Dokumentarno – informativnog centra "Veritas", navodi da su i presude međunarodnih sudova "Oluju" defiisale kao zločinačku akciju.

- To je bila zločinačka akcija, etničko čišćenje sa primjesama genocida i to nije naš narati, to su nam potvrdili sudovi međunardni, kao što je Haški tribunal i Međunarodni sud pravde i ako se mi ne budemo sjećali na najbolji mogući način ne budemo naš narativ i dalje suprostavljali njihovom, pobjediće njihov - istakao je Štrbac.

Položeni su vijenci kod spomen krsta u Svodni gdje je, tih kobnih dana, izbjegličku kolonu bombardovala hrvatska avijacija.

- Јoš uvijek mi je u ušima onaj huk, motora, traktora, auta, zvuk taj, a onda kada je bio taj prasak koji se razlijegao ovom dolinom čini mi se da je trajalo vječno. Nažalost, te izbjeglice, ta kolona, ti avijoni, noćna su mora - naglasila je Radmila Banjac iz Svodne.

U znak sjećanja na srpske žrtve "Oluje", u petak će kod spomen-krsta na Petrovačkoj cesti biti služen parastos i položeni vijenci.