latinica  ћирилица
06/08/2020 |  19:28 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Vlada Srpske najavila velika privredna i infrastrukturna ulaganja (VIDEO)

Na sjednici Vlade Srpske i Kompenzacionog fonda donesene su brojne odluke, kojima se pomaže privreda i poljoprivreda, a koje su pretrpjele štetu zbog pandemije virusa korona. Donesena je i odluka koja će započeti jedan od većih infrastrukturnih projekata, kao što je izgradnja auto-puta Brčko – Bijeljina – Rača.
Sjednica UO Kompenzacionog fonda - Foto: RTRS
Sjednica UO Kompenzacionog fondaFoto: RTRS

Ulazi se u proceduru gradnje auto-puta Brčko – Bijeljina – Rača, najavljeno je iz Vlade Republike Srpske. Na sjednici je donesena odluka o finansiranju i projektovanju dionice auto-puta, čija ukupna cijena iznosi 750 miliona maraka, od čega 600 miliona za izgradnju auto-puta. Srbija je najavila da će za dionicu auto-puta od Bijeljine do Rače dati 100 miliona evra.

- Ova odluka Vlade stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, čime će se steći uslovi za raspisivanje tendera za izgradnju auto-puta - naglasio je premijer Srpske Radovan Višković.

- Vlada Srpske odlučila je da van snage stavi Uredbu o određivanju marže na cijenu naftnih derivata, a koja je bila donesena tokom vanrednog stanja. Cijene će se ponovo tržišno određivati, a istu odluku donijela je i Federacija, kaže premijer Srpske, Radovan Višković.

Poljoprivrednici mogu da očekuju veliku pomoć, rekao je Višković. Iz sredstava Kompenzacionog fonda biće otkupljeno 11 hiljada tona povrća, što će koštati dva miliona KM, a biće otkupljeni i tržišni viškovi tovnih svinja i junadi, što će budžet Srpske sufinansirati sa oko tri miliona KM.

- Pet miliona KM su dodatna sredstva u odnosu na 75 miliona KM koje Vlada izdvaja za podsticaje u poljoprivredi. Na naš poziv za investicije u poljoprivredi iz februara prijavilo se 1.400 korisnika, za što smo u budžetu planirali 8,7 miliona KM - naglasio je Višković.

Pomoć će dobiti i privreda koja je zbog pandemije pretrpjela štetu, naročito oni koji su oštećeni odlukama Kriznog štaba, poput svadbenih salona i diskoteka. Njima će biti isplaćeni plate, porezi i doprinosi za maj, a isplata je počela juče.

- Krenulo se sa isplatama obrađenih zahtjeva. Isplatićemo ukupno 3.058.000 KM. Ovu odluku ćemo dopuniti sa određenim privrednim subjektima, kao što je sektor međunarodnog prevoza putnika, koji može da radi, ali nema gotovo nikakvog posla - zaključio je Višković.

Studenti generacije sa dva javna univerziteta u Srpskoj, što čini ukupno 34 studenta sa isto toliko fakulteta, od 1. septembra će stupiti u status pripravnika, odlučila je Vlada. Ako student generacije dobije ponudu da ostane na fakultetu kao asistent pripravnik, pravo na pripravnički staž u nekoj od institucija u Srpskoj ne prenosi se na drugog studenta, rekao je premijer Srpske.