latinica  ћирилица
06/08/2020 |  19:38 ⇒ 07/08/2020 | 10:36 | Autor: RTRS

Prebilovci: Pomen za 850 zvjerski ubijenih Srba (VIDEO)

Svetom arhijerejskom liturgijom i parastosom nevino stradalim Srbima Prebilovaca, u hramu Vaskrsenja Hristovog u tom selu kod Čapljine, obilježen je Dan novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih. Na današnji dan, 1941.godine, ustaše su ubile i bacile u jamu u Šurmancima, više od osamsto pedeset Prebilovčana, najviše žena i djece. Njihove mošti, koje su bile sahranjene u kripti započetog hrama, minirane su 1992.godine.
Prebilovci - Foto: RTRS
PrebilovciFoto: RTRS

U Prebilovcima su 1941. stradale čitave porodice. Oni koji su preživjeli, prenosili su potomstvu istinu o stradanju.

- Moj đed je imao prvu porodicu, njegova prva žena i djeca svi su pobijeni, svi su bačeni u jamu - priča Vvladimir Bulut, a na njegove riječi nadovezuje se i Anđelko Dubljević:

- Ovo je sveto srpsko mjesto, i treba da bude okupljanje srpskog naroda, da se vidi šta se desilo s nama u prošlosti.

Prije pet godina, na mjestu drugog stradanja Prebilovčana, podignut je hram sa kriptom, u kojoj su sahranjeni ostaci moštiju oko 4.000 stradalih Srba.

- Ovo mjesto postalo je cvijet života, ove kosti postale su ne samo golgota, nego i mjesto vaskrsenja i života, nikada više ne smije biti poraza i ubistava, nego pobjede - naglasio je epsikop dizeldorfski i cijele Njemačke Grigorije.

Kum slave, prema tradiciji, je jedno prebilovačko bratstvo, Ove godine to je bratstvo Nadaždin.

- Podijelili smo kao bratstvo, sudbinu Prebilovaca, u stroju mučenika za carstvo nebesko je osamnaest članova porodice, preživjelo ih je dvoje - kaže kum slave Zoran Nadaždin.

Obilježavanju godišnjice stradanja i praznika prisustvovali su Prebilovčani, kojih je najviše u rasejanju, vjernici iz drugih hercegovačkih opština, brojni poklonici.

- Svaki dan sve više i više poklonika dolazi da se poklone prebilovačkim novomučenicima, jeste da nas je korona pomela, ali imamo posjeta i dan danas - rekao je Aleksa Dragićević.

Prebilovci su stradali i u proteklom ratu. U selu danas stalno, uglavnom od poljoprivrede, živi četerdeset osam stanovnika. Zaposlenih je malo.

- Ove godine se zadesilo da se moglo prodati, a ima godina da se ne može prodati nikako - priča seljačku muku mještanin Prebilovaca Dragan Šarić.

Povodom praznika Prebilovačkih novomučenika, liturgije su služene i u drugim hramovima.

- U banjalučkoj eparhiji, u jednom mjestu kod Banjaluke, i oni danas služe svetu liturgiju, oni su prije par dana bili ovdje, ponijeli su mošti prebilovačkih novomučenika, i oni su danas sa nama - naglasio je Marko Gojačić, paroh čapljinski.

Arhijerejsku liturgiju služio je vladika Grigorije, uz sasluženje episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, umirovljenog vladike Atanasija i sveštenstva Eparhije.