latinica  ћирилица
06/08/2020 |  20:46 ⇒ 21:03 | Autor: SRNA

Pašalić: Ministarstvo će podržati firmu "Smrčak" sa 100.000 KM

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Zvorniku da će iz sredstava za kapitalne investicije resorno ministarstvo podržati zvorničku firmu "Smrčak" sa 100.000 KM da investira u novi pogon za sušenje voća, povrća i šumskog bilja, kao i za nabavku opreme sufinansiranjem poljoprivredne mehanizacije.
Boris Pašalić sa Zoranom Stevanovićem i Miladinom Mijatovićem - Foto: SRNA
Boris Pašalić sa Zoranom Stevanovićem i Miladinom MijatovićemFoto: SRNA

Pašalić je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem i vlasnikom firme "Smrčak" Miladinom Mijatovićem, te posjete proizvodnim pogonima "Smrčka", rekao novinarima da treba dati podršku ovakvim kapacitetima, jer je to sjajan primjer kako se može organizovati sakupljanje šumskih proizvoda i plodova u prirodi, njihova obrada i dalji plasman.

- Ova firma izvozi svoje proizvode u više desetina zemalja, ima veliki broj kooperanata i od "Smrčka" živi više hiljada porodica, što govori da je ovo kolektiv koji treba podržavati i razvijati - rekao je Pašalić.

Ističući da je resorno ministarstvo napravilo određeni zaokret u zadnjih nekoliko godina, Pašalić je rekao da to znači da želi da podržava, ne samo primarnu poljoprivrednu proizvodnju, nego i prehrambene subjekte koji se bave obradom tih proizvoda, njihovim konfekcioniranjem i daljim plasmanom.

Pašalić je rekao da će resorno ministarstvo nastaviti da snažno podržava kapitalne investicije, ali neće ni ugrožavati primarnu proizvodnju.

Mijatović je istakao da je Pašalić prvi resorni ministar koji je posjetio ovu kompaniju u ovo teško vrijeme, s obzirom na situaciju koju je donio kovid 19.

- Mislim da će ekonomska kriza tek nastupiti i da je sada vrijeme da se prestrojavamo i pravimo korake kako bismo u prvom redu unaprijedili proizvodnju - rekao je Mijatović.

On je dodao da se "Smrčak" bavi preradom, uglavnom, šumskih proizvoda, gljiva, ljekovitog bilja, jagodičastog voće i drugih šumskih plodova, naglasivši da je sve namijenjeno izvozu.

Mijatović je rekao da u ovom vremenu, bez podrške i resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske, kao i lokalne zajednice, veoma teško napraviti proizvodni iskorak.

Stevanović je istakao da je u ovom vremenu najvažnije sačuvati postojeća radna mjesta, ali i da postoje kompanije koje ulažu u proširenje kapaciteta i investiraju u budućnost, kao što je "Smrčak".

- Sve ono što radimo ovih godina jeste da podržavamo domaće investitore. Dok stranci izvagaju da li je ovdje sigurno ulagati, da li će ih dočekati neka prepreka, naši poslovni ljudi godišnje investiraju između 30 i 50 miliona KM na području Zvornika - rekao je Stevanović.

On je zahvalio ministru Pašaliću za prepoznavanje ove zdrave kompanije i njenih razvojnih poslovnih ideja, dodavši da "Smrčak" ispunjava uslove predviđene konkursom za dodjelu podsticaja.

- Gradska uprava će zajedno sa javnim preduzećem "Zvornikstan" obezbijediti dovođenje gasa koji će biti glavni energent za novi objekat sušare voća, povrća i ljevkovitog bilja - rekao je Stevanović.