X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
06/08/2020 |  21:46 | Izvor: SRNA

Plenković u septembru u Varivodama gdje je ubijeno devet Srba

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odlučio je da u septembru prisustvuje obilježavanju godišnjice stradanja srpskih civila u Varivodama tokom posljednjeg rata, javlja RTL.
Andrej Plenković  (Foto:Petar Glebov/Pixsell,Index) -
Andrej Plenković (Foto:Petar Glebov/Pixsell,Index)

- Razmatramo i planiramo obići sve lokalitete gdje su učinjeni zločini naročito gdje su masovne grobnice - rekao je hrvatski ministar za boračka pitanja Tomo Medved.

U Varivodama je ubijeno devet srpskih civila, starijih osoba koje su imale između 60 i 85 godina, mada je zločinačka akcija hrvatske vojske i policije "Oluja" završena mjesec i po dana ranije i ratnih djelovanja više nije bilo.

U Uzdolju je danas, u organizaciji Vijeća srpske manjine opštine Biskupija, odata počast ubijenim srpskim civilima u "Oluji", za šta niko nije odgovarao.

Medved bi krajem mjeseca trebao da ode na komemoraciju u Grubore gdje su pripadnici hrvatske specijalne policije 25. avgusta 1995. ubili šestoro starijih srpskih civila.

Ubistvo se desilo dvadeset dana poslije zločinačke akcije hrvatskih vojno-policijskih snaga "Oluja" u kojoj je, prema podacima Dokumentaciono-informacinog centra "Veritas", iz svojih domova protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.