latinica  ћирилица
07/08/2020 |  09:04 | Autor: SRNA

Anđelković: Srbiji mora da se ponudi kompenzacija

Analitičar Dragomir Anđelković rekao je da Srbija možda može da razmatra razna rješnja za Kosovo i Metohiju, ali onda mora da joj se ponudi neka kompenzacija kao što je podjela Kosova ili rješavanje pitanja Republike Srpske.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

- To da prihvatimo normalizaciju sa Kosovom u ovim granicama, neće dočekati - rekao je Anđelković, komentarišući izjavu američkog zvaničnika Metjua Palmera da dijalog Beograda i Prištine treba da završi "idealnim oblikom sporazuma", koji bi trebalo da dovede do "uzajamnog priznanja dvije strane".

On je naveo da Palmer pripada dijelu stare američke adminstracije i strukturama takozvane "duboke države" koja želi da ishod pregovora Beograda i Prištine o Kosovu i Metohiji bude kapitulacija Srbije, dodavši da se to neće desiti.

- Ako je to krajnji cilj, čemu onda uopšte pregovori koji treba da budu put ka kompromisu, a ne ka kapitulaciji. Ta njihova očekivanja se neće ostvariti, jer Srbija neće pristati na priznavanje Kosova - rekao je Anđelković za Večernje novosti.

Spoljnopolitički analitičar beogradskog Centra za društvenu stabilnost Nemanja Starović rekao je da poruke koje se mogu čuti od Palmera ne predstavljaju nužno i u potpunosti izraz politike koju predstavlja američka Bijela kuća, odnosno predsjednik SAD.

Starović je istakao da Palmerovi stavovi o srpskom priznanju nezavisnosti samoproglašenog Kosova, nimalo ne korenspondiraju sa Trampovom nominacijom Daglasa Mekgregora za američkog ambasadora u Njemačkoj, imajući u vidu njegovo oštro protivljenje agresiji NATO-a na SR Јugoslaviju i podršci Vašingtona albanskom faktoru na Kosmetu.

On je podsjetio da je slučaj bez presedana to što Amerika ima dvojicu specijalnih predstavnika za ovu oblast, odnosno Palmera kao izaslanika američkog šefa diplomatije Majkla Pompea, a drugog Ričarda Grenela kao izaslanika predsjednika Donalda Trampa.

Palmer je ranije izjavio da dijalog Beograda i Prištine treba da završi "idealnim oblikom sporazuma Srbije i Kosova, koji bi trebalo da dovede do uzajamnog priznanja dvije strane".