latinica  ћирилица
07/08/2020 |  10:16 ⇒ 11:20 | Autor: sputniknews.com

Haosu u Bejrutu: Poslije eksplozije protesti i suzavci (VIDEO)

Libanske bezbjednosne snage ispalile su suzavac na antivladine demonstrante u Bejrutu, koji su se okupili u četvrtak uveče, bjesni na rukovodstvo zemlje zbog eksplozije u kojoj je poginulo oko 150 osoba.
Bejrut - haos na ulicama (Foto: Tanjug / Hassan Ammar) -
Bejrut - haos na ulicama (Foto: Tanjug / Hassan Ammar)

Libanski državni mediji prenijeli su da je nekoliko osoba povrijeđeno tokom protesta, čiji učesnici su se okupili u blizini zgrade parlamenta.

Demonstranti su zapalili manji požari i kamenjem su gađali pripadnike bezbjednosnih snaga, prenosi Gardijan. 

Protesti su održani nakon što je libanska ambasadorka u Јordanu saopštila je u četvrtak da podnosi ostavku, navodeći da "potpuni nemar" vlasti te zemlje ukazuje na potrebu za promjenom liderstva.

U televizijskom obraćanju, koje je prenosila libanska MTV, ambasadorka je rekla da ne može više da toleriše nesposobnost vlade, prenosi Tanjug.

To je druga ostavka jednog libanskog zvaničnika od eksplozije.

Poslanik Marvan Hamadeh podnio je u srijedu ostavku zbog eksplozije, za koju vlasti kažu da je izazvao požar, do kojeg je dovelo 2.750 tona amonijum nitrata, koji je nepažljivo čuvan u skladištu u luci Bejruta.

Broj poginulih u eksploziji porastao je sa 137 na 149 u četvrtak uveče, saopštilo je Ministarstvo zdravlja navodeći da se očekuje da će taj broj još rasti dok spasioci nastavljaju potragu među ruševinama.

Libanska državna novinska agencija prenijela je da je 16 osoba privedeno u okviru istrage o eksploziji.