latinica  ћирилица
07/08/2020 |  10:43 | Autor: SRNA

Zabranjen uvoz 32 pošiljke u Republiku Srpsku

Nadležne inspekcije Inspektorata Republike Srpske su u prvom polugodištu ove godine u spoljnotrgovinskom prometu, prilikom uvoza, izvršile više od 57.300 kontrola različite robe, a po osnovu nadzora u budžet Srpske uplaćene su takse u iznosu većem od 2,6 miliona KM.
Inspektorat Republike Srpske (Foto: koronavirususrpskoj.com) -
Inspektorat Republike Srpske (Foto: koronavirususrpskoj.com)

Riječ je o 29.642 kontrole pošiljki hrane, 5.117 pošiljki hrane za životinje, 6.019 kontrola pošiljki tečnih naftnih goriva, 8.616 pošiljki predmeta opšte upotrebe i hemikalija, te 7.936 pošiljki koje podliježu obaveznom fitosanitarnom pregledu /sjeme, sadni materijal, đubriva.../.

Za potrebe laboratorijskog ispitivanja kvaliteta, zdravstvene i mikrobiološke ispravnosti uzeta su 2.843 uzorka, i to 1.890 uzoraka hrane, 144 uzorka hrane za životinje, 83 uzorka tečnih naftnih goriva, 271 uzorak predmeta opšte upotrebe i 455 uzorka poljoprivrednog repromaterijala.

- U vezi s tim važno je naglasiti da se pošiljke, koje se uzorkuju, ne puštaju u promet prije dobijanja rezultata laboratorijskih analiza - saopšteno je iz Inspektorata.

Iz ove institucije je pojašnjeno da se laboratorijskim analizama zahtijeva ispitivanje parametara koji predstavljaju najveći rizik kod određenog proizvoda, kao što je nedozvoljena količina pesticida u voću i povrću, prisustvo različitih kontaminanata u hrani, koncentracija određenih hemikalija u predmetima opšte upotrebe, karantinski štetnih organizama u sjemenu i sadnom materijalu, brojni parametri kvaliteta i slično.

- Na osnovu rezultata laboratorijskih analiza kod svega jedan odsto ispitivanih uzoraka, odnosno 32, utvrđeno je da ne ispunjavaju propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, te je po tom osnovu zabranjen uvoz 21 pošiljke hrane, pet pošiljki igračaka, tri pošiljke posuđa i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom i tri pošiljke sjemenskog repromaterijala - naveli su iz Inspektorata.

Za potrebe vršenja inspekcijskog nadzora u spoljnotrgovinskom nadzoru prilikom uvoza, republički inspektori su, navode iz Inspektorata, prisutni na 14 graničnih prelaza, odnosno carinskih ispostava u Srpskoj.