latinica  ћирилица
07/08/2020 |  11:33 ⇒ 13:56 | Autor: RTRS

Obilježeno 25 godina od stradanja na Petrovačkoj cesti (FOTO)

U Јanjilama kod Bosanskog Petrovca obilježeno je 25 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".
Pomen stradalima na Petrovačkoj cesti - Foto: RTRS
Pomen stradalima na Petrovačkoj cestiFoto: RTRS

Kod Spomen-krsta na Petrovačkoj cesti služen je parastos i položeni vijenci. Pomen je služio episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije.

Vladika Sergije je podsjetio da se navršilo punih 25 godina od stravičnog zločina bombardovanja kolone izbjeglica koje su svoje vječne pokoje zadobile upravo na ovom mjestu, nedaleko od Bosanskog Petrovca u selu Јanjila, na mjestu poznatijem kao Petrovačka cesta.

Foto: RTRS

- To stradanje mučenika je zasigurno njihov most za Carstvo nebesko, te na taj način Petrovačka cesta postaje cesta koja vodi u vječni život - istakao je vladika Sergije.

Vladika je poručio svima onima koji su nemajući Boga u sebi počinili ovaj zločin, a čija imena nisu poznata ljudima, da su poznata samom Gospodu, u kojega nema tajne i sve sakriveno biva javno i objelodanjeno.

Posjećena je i Spomen-soba u Driniću.

Podsjećamo, 7. avgusta 1995. godine, hrvatski "migovi" bombardovali su kolonu srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti. Stradalo je deset civila, među kojima četvoro djece i 21-godišnja djevojka.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Foto: RTRS

Prema podacima Veritasa, tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.