latinica  ћирилица
07/08/2020 |  12:39 | Autor: SRNA

Beograd će u Briselu tražiti formiranje zajednice srpskih opština

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će kada bude išao na novu rundu razgovora Beograda i Prišitne u Brisel 7. septembra tražiti ispunjenje briselskog sporazuma iz 2013. godine i formiranje zajednice srpskih opština, koji je potpisan pod okriljem EU.
Beograd  (Foto:mapio.net) -
Beograd (Foto:mapio.net)

- Mene brine što ne razgovaramo o stvarnim, suštinskim problemima na temu Kosova i Metohije, a ne formalnim. Dijalog u Briselu do sada nije bio suštinski, nego je cilj samo da se izbaci neki papir - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je dodao da će zato on da izvuče papir iz 2013. potpisan pod okriljem EU u Briselu, za osnivanje ZSO, da se prvo ispuni ono što je potpisano, te dodao da je to rekao i američkom zvnaičniku Metjuu Palmeru, i evropskom izaslaniku Miroslavu Lajčaku i pred predstavnicima Prištine.

- Onda ćemo da vidimo šta ćemo i kako dalje. Nećemo da izlazimo iz dijaloga, hoćemo stvarni dijalog, a ne da nam stalno govore kako će da nas priznaju. To nas ne interesuje, jer je Srbija međunarodno priznata zemlja - kaže Vučić.

On je naveo da SAD i Njemačka nisu krili da im je cilj nezavisno Kosovo i da gledaju kako da Srbiju "uvuku" u to.

Vučić je rekao da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, pomirenje, ali ne zasnovano na poniženju Srbije i naglasio da jedino što Beograd traži jeste dobar odnos prema Srbima.

Komentarišući prisustvo predstavnika Srba Borisa Miloševića na hrvatskoj proslavi "Oluje", Vučić je rekao da je Srbija imala komemorativni skup tuge i žalosti, dok je u Kninu bila proslava takozvanog "dana pobjede", na kojoj su prisustvovali i neki Srbi.

- Oni su tu odluku doneli sami i pre nego što su nas obavestili suštinski, ali njihova odluka neće promeniti odnos Srbije i Srpske. Pokažite mi ijedan Hrvatski medij koji je rekao neku pristojnu reč o onome što se dešavalo na skupu u Rači - rekao je Vučić.

On je naveo da i u Srbiji postoje mediji koji misle da će biti više "in" ukoliko se dodvore zagrebačkoj čaršiji, ali da on nije niti će pružiti podršku za taj čin.

- Srbiju nećete uspeti da uvlačite u proslavu `Oluje`. To što želite da kažemo da `Oluja` nije zločin, ja nikada neću reći. Za mene je to najveće etničko čišćenje na tlu Evrope posle Drugog svetkog rata. Ako neko zna za drugo, neka mi kaže - rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija i Beograd pokazuju dobru volju i u normalizaciji odnosa sa Hrvatskom, te da sa Zagrebom želi najbolje odnose, a da od Hrvatske ne traži ništa osim da se ophode prema srpskom narodu sa poštovanjem.

- U redu je da se mirimo, ali da to slavimo, ne pada mi na kraj pameti. A oni koji slave neka objašnjavaju narodu šta su to slavili - dodao je Vučić.

Vučić je rekao da je razgovarao sa ocem djece koja su poginula na Petrovačkoj cesti, u "Oluji“, kao i da će gledati da se toj porodici pomogne koliko bude potrebno i da one budu zaboravljeni dječak i djevojčica koji su bili krivi samo zato što su Srbi i što su bili u izbjegličkoj koloni.

Vučić je rekao da je u Srbiji desetostruko manje incidenata na nacionalnoj osnovi protiv Hrvata i njihove imovine i da srpska policija odmah reaguje i hapsi.

On je povodom zakona o OVK, o kojem se raspravlja u parlamentu samoproglašenog Kosova, ponovo da je to vrlo loša vijest za Srbe na Kosmetu, koji će biti izloženi teškom pritisku, te da će Srpska lista morati da se tome oštro suprotstavi i preduzima određene mjere.

Vučić je ponovio da će vlada Srbije biti formirana u ustavnom roku do 3. novembra, te najavio da će sljedeće sedmice održati drugi krug konsultacija sa određenim političkim strankama i sužavati krug za koalicione partnere, dok će drugi u opoziciju.