latinica  ћирилица
07/08/2020 |  14:10 ⇒ 19:19 | Autor: SRNA

Protest protiv gradnje malih HE na Bjelavi

U Bukovici, kod Foče, danas je održan protest Udruženja građana "Bjelava" protiv gradnje malih hidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava.
Foča: Protest protiv gradnje HE - Foto: SRNA
Foča: Protest protiv gradnje HEFoto: SRNA

Pod sloganom "Sačuvajmo rijeke Foče", ekološki aktivisti još jednom su se usprotivili gradnji tri elektrane na slivu Bjelave, desne pritoke Drine, ističući da koncesionar preduzeće Srbinjeputevi na ovaj način uništava prirodnu sredinu, a da istovremeno ne poštuje zakonske propise i da nije riješilo imovinsko-pravne odnose sa vlasnicima parcela.

Demonstranti su zatražili da se zaustave svi radovi u ovom slivu, da se vodotokovi vrate u prvobitno stanje, da se ukine dozvola za geološka istraživanja na Bjelavi i Maloj Bjelavi, za koju navode da je izdata uprkos neriješenim imovinsko-pravnim odnosima.

Oni tvrde da se na Velikoj Bjelavi radovi izvode bez koncesije i izvan oblasti obuhvaćene dozvolom o geološkim istraživanjima.

Član Udruženja "Bjelava" Јovan Drakul podsjetio je da je sve počelo još u martu, u vrijeme početka epidemije virusa korona i policijskog časa, kada je investitor probijanjem puta uz rijeku posjekao, prema procjenama mještana, više od 3.000 metara kubnih šume.

On je naveo da su se obraćali na više adresa nadležnim institucijama, te da je prva dozvola izdata 29. aprila, dok je isnpektor izašao dan kasnije i konstatovao da se geološka istraživanja izvode po propisu.

- Moramo naglasiti da je elementarna stvar za dobijanje dozvole za geološka istraživanje da se riješe imovinsko-pravni odnosi, što ovdje nije slučaj jer je uzurpirano zemljište više ljudi. Niko ih nije kontaktirao niti ponudio otkup zemlje, na osnovu čega možemo konstativati da geološka istraživanja nemaju osnovu - rekao je Drakul.

On je nagaslio da su koncesije date za dvije elektrane na Maloj Bjelavi i Bjelavi, dok je elektrana na Velikoj Bjelavi dobila negativno mišljenje nadležnih institucija, ali da se, uprkos tome, radovi odvijaju i na toj rijeci bez ikakve dozvole.

- Vodovodni inspektor je 14. jula izlazio na teren i naredio zabranu daljih radova na toku Male Bjelave i Bjelave, a mi smo tražili izlazak i na Veliku Bjelavu. Inspektor je uopšte nije konstatovao, kao da ne postoji, nemoguće da to nije primijetio - rekao je Drakul.

On je dodao da je dodatni razlog za zaustavljanje radova postojanje vodenice koju je Zavod za zaštitu spomenika Srpske zaštitio kao kulturno dobro, te da u njenom okruženju ne smije da dođe do bilo kakvih radova.

Vlasnik jednog od imanja u slivu Bjelave Suljo Hasanbegović kaže da mu je uzurpirano i uništeno više dunuma livada i šume.

- Ni sa kim od nas Hasanbegovića investitor nije napravio nikakav kontakt. Uzurpirano mi je tri četiri dunuma livada i okolne šume, koja je takođe naša. Naša imovina je na tom dijelu sa obje strane rijeke, tu je čak promijenio tok rijeke u dužini od oko 100 metara, kompletno je uništio. Nije mi jasno da neko može tako nešto da napravi, a da nikoga ne pita - rekao je Hasanbageović.

Mještanin Miloš Vujičić navodi da je ugrožen opstanak oko 200 do 300 porodica koje žive uz rijeku Bjelavu.

- Kada nestane rijeke, na šta će ličiti selo, ostaćemo bez vode koja je izvor života - rekao je Vujičić.

Podršku protestantima pružio je i Dragan Bulajić koji se već pet desecenija bavi gradnjom elektrana.

On je istakao da se pri gradnji malih elektrana ne poštuju osnovni principi Konvencije o ekologiji koja je potpisana sa Evropskom komisijom.

- Investitori iz Konvencije prihvataju samo ono što njima odgovara. Ne poštuju ekološke standarde, ali ni ljudsko pravo da se lokalno stanovništvo pita da li je saglasno da se nešto pravi. Ako postoji jedno biće koje je protiv, ne treba graditi - kaže Bulajić.

On je dodao da elektrane ne treba da rade u vrijeme malih vodostaja.

- Investitor će novac vratiti time što će povećati instalaciju i sa povećanom instalacijom on tehnološki neće moći raditi u vrijeme malih voda. Država mora napraviti sistem koji će obezbijediti gradnju ovakvih objekata prema svjetskim standardima. Sada je najbolje zasutaviti sve ovo, sjesti i dogovoriti se - rekao je Bulajić.

Vlasnik preduzeća Srbinjeputevi Gordan Pavlović nije želio ništa da komentariše za medije u vezi sa gradnjom elektrana i protestima građana.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Mensud Јahić kaže da je nadležnost za izdavanje svih dozvola na republičkom nivou, dok opština daje mišljenje koje nije obavezujuće.

On je naveo da je, imajući u vidu nezadovoljstvo građana i cijeneći ovu problemtiku, načelnik opštine Radisav Mašić donio odluku da se formira komisija koja će iduće sedmice na terenu utvrditi činjenično stanje sa tendecijom da se obustave sve aktivnosti na gradnji i na pripremnim radovima na hidrocentralama sve do dobijanja stavova nadležnih republičkih organa.

- Preuzimamo obavezu da utvrdimo šta se dešava, da uspostavimo konatakte sa republičkim organima i donesemo oduku u domenu naših ovlaštenja - rekao je Јahić.

Učesnici protesta istakli su da je njihovu peticiju za zaustavljanje gradnje malih elektrana na Bjelavi potpisalo više od 3.000 Fočaka.

Poručili su da će nastaviti da se bore za rijeke Foče, a najavili su da će na narednoj sjednici Skupštine opštine odbornici razmatrati ovaj problem.