latinica  ћирилица
07/08/2020 |  16:57 | Autor: SRNA

Cilj - obezbijediti najsigurniju vakcinu za građane

Srbija će imati pola miliona doza vakcina protiv gripa, a kada je riječ o virusu korona, obezbijediće po svoje građane najbolju i najsigurniju vakcinu, kada to bude moguće, saopšteno je danas iz Kriznog štaba Vlade Srbije.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Nabavka vakcina protiv sezonskog gripa ugovorena je prije pandemije virusa korona, a sve što se dešava u vezi buduće vakcine protiv virusa kornoa se ozbiljno prati, rečeno je na konferenciji za novinare.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je, na pitanje o informaciji da će Rusija za pet dana, odnosno u srijedu, 12. avgusta, registrovati vakcinu protiv virusa korona, rekao da Srbija u svim zemljama prati sve što se dešava u vezi nove vakcine.

- Pokušaćemo građanima Srbije da obezbijedimo ono što je najbolje za njih. Svaka vakcina mora da prođe niz strogih kontrola domaćih nadležnih tijela - rekao je Gojković.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da se trenutno 168 vakcina protiv virusa korona nalazi u raznim fazama kliničkog ispitivanja, te da je njih šest u trećoj, odnosno završnoj fazi.

Tepavčevićeva je napomenula i da ta završna faza za ispitivanje nove vakcine može da bude dugačka.

- Јedna od vakcina jeste i ona koju ste pomenuli, ali hajde da sačekemo da bude registrovana - rekla je Tepavčevićeva.

Ona je istakla da je ugvorena nabavka 350.000 doza vakcina protiv gripa, prije početka epidemije virusa korona, a da će domaći Institut "Torlak" proizvesti još 150.000 doza.

- Ukoliko bude potrebno, nabavićemo ih još - poručila je Tepavčevićeva i upozorila na opasnost "ukrštanja" sezonskog gripa i virusa korona.

Tepevčevićeva je rekla da će iste mjere prevencije za virus korona važiti i u sezoni gripa, koja je najizraženija od kraja oktobra do početka marta.