latinica  ћирилица
07/08/2020 |  19:09 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Naredne sedmice plan vakcinacije protiv virusa korona (VIDEO)

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, testirano je 292 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod još 84 lica.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Prijavljena su četiri smrtna slučaja, a među njima i 35-godišnjak koji, kažu ljekari, nije imao drugih oboljenja. Za struku je to crvena lampica, razlog za zabrinutost i povod za poziv na dodatni oprez i strogo poštovanje mjera prevencije.

Odgovornost – ključna riječ i model ponašanja koji zdravstveni radnici traže od građana. Iz dana u dan brojevi rastu, pa situaciju ljekari sada ocjenjuju kao zabrinjavajuću. Posebno upozorava vijest da je u UKC-u preminuo 35-godišnjak koji nije imao hroničnih bolesti.

- Temperatura preko 40 stepeni, na sve mjere koje preduzimamo ne pada. Nakon par dana pluća se oštete, bolesnik ne može da diše, ono što je zastrašujuće je da je dominantan simprom nedostatak vazduha, kako mi to zovemo, glad za vazduhom - rekao je Peđa Kovačević načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske.

Osim pluća, kaže Kovačević, virus sve češće napada i bubrege. Sa rastom broja pozitivnih raste i broj kritičnih slučajeva. Zbog tako loših pokazatelja šest udruženja pacijenata pridružila su se ljekarima UKC-a u pozivu i apelu građanima.

- Ovaj put ne tražim ništa. Ne tražim ni krv, ni materijalnu pomoć našoj dječici, tražim samo jedno, a to je da pokažete epmatiju, da samo stavite masku - poručila je Vita Malešević iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti

Vedran Puzović iz Udruženja oboljelih od dijabetesa istakao je da dijabetičari dolaze u veliki problem zbog nemogućnosti dolaska do endokrinologa i tako ugrožavaju zdravlje.

Među 84 novopotvđena slučaja, najviše - 16 je iz Pala, od toga sedam iz doma za stara lica. Da razloga za brigu ima pokazuje i broj hospitalizovanih. U bolnicama širom Srpske zbrinuto je 257 pacijenta pozitivnih na kovid 19.

- U posljednjih 14 dana, broj lica u bolnicama se kreće negdje između 250 - 280 što je bio maksimum u jednom danu u okviru samog zbrinjavanja pacijenata u bolnicama. Ono što jeste izazov je organizovati redovnu zdravstvenu zaštitu - smatra Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Izazov je organizovati i rad medicinskog kadra angažovanog na suzbijanju pandemije, s obzirom na to da upravo oni od početka krize najizloženiji zbog čega često rade prekovremeno i bez mogućnosti korišćenja prava na godišnji odmor. Poseban je problem i to što sve više mladih obolijeva, a njih je, u poređenju sa starijima od 65 godina, teže disciplinovati.

- Mlađe osobe koje imaju najviše kontakata, imaju i najveću tendenciju, najveći broj pozitivnosti. Ovo nije boba koja će trajati narednih sedam dana, već sigurno narednih mjeseci, u skladu sa tim moramo poštovati preporuke - naglasio je Branislav Zeljković direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

A preporuka je i iskrenost u trenutku potvrde prisustva virusa. Medicinski radnici posljednjih dana bilježe i nedostatak te osobine.

- U zadnje vijrme ono što nam se prijavljuje. Veliki broj ljudi koji dolaze sa simptomima, jer su bili u kontaktu sa pozitivnom osobom, a da taj kontakt niko nije prijavio. Dakle, apelujemo da se prijavljuju osobe sa kojima ste bili u kontaktu ako ste pozitivni, kako bismo zaustavili širenje pandemije - naglasila je Јela Aćimović epidemilog.

Najjednostavnija mjera ipak ostaje nošenje maske, održavanje fizičke distance i redovne higijene. Ovo prvo posebno je važno i zbog jeseni sa kojom dolazi i sezona virusa.

- Maska koju nosimo nas štiti od svih aktunih respiratornih infekcija, više nećemo govoriti ni o koroni, nego ćemo govoriti i o influenci, i o drugim respiratornim virusima - dodao je Šeranić.

U narednim danima govoriće se i o ponašanju na bazenima, s obzriom na to da je ministar najavio nova pravila za kupače. Do 17. avgusta, do kada su na snazi sve trenutno važeće mjere, biće analiziran i zahtjev ugostitelja za produženje radnog vremena.

Konačna odluka zavisiće od epidemiološke situacije od koje ćemo, po svemu sudeći, odahnuti tek sa pojavom vakcine za koju se Republika Srpska već priprema, jer naredne sedmice trebalo bi da bude završen plan vakcinacije, koja će za određene grupe biti obavezna.