latinica  ћирилица
07/08/2020 |  19:12 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Od ubistava Srđana Kneževića 22 godine (FOTO/VIDEO)

Na današnji dan 1998. ispred zgrade u kojoj je stanovao i na očigled supruge, ubijen je legendarni "Beli vuk" Srđan Knežević, tada zamjenik načelnika CЈB Srpsko Sarajevo.
Sjećanje na Srđana Kneževića - Foto: SRNA
Sjećanje na Srđana KneževićaFoto: SRNA

Minule su 22 godine od ubistva, a Tužilaštvo BiH još nije podiglo optužnicu.

Kuršumi "Belog vuka" ni u ratu nisu zaobilazili, više puta je ranjavan, ali kobni, iz zasjede nije mogao izbjeći. Okružni sud Srpsko Sarajevo 1999. godine oslobodio je šestoricu pripadnika specijalne jedinice MUP-a, osumnjičenih za ubistvo Srđana Kneževića, a oslobađajuću presudu potvrdio je Vrhovni sud Republike Srpske.

Foto: SRNA

Od tada je predmet preuzelo Tužilaštvo BiH, dosije blijedi, a iz ove pravosudne institucije nikada nisu demantovali da su iz spisa nestali ključni dokazi, pa čak ni Kneževićevu porodicu.

- Oni su ga ubili jednom fizički, a drugi put pokušavaju da ga ubiju zato što zataškavaju istinu - rekao je Nemanja Knežević, sin Srđana Kneževića. Drugi sin Kosta je dodao da dok je njih, tatinih saboraca i ostalih neće dozvoliti da ga ubiju drugi put.

Ogorčeni su i saborci, Beli vukovi neradom i kukavičlukom pravosudnih institucija BiH , nespremnošću da uz Kneževićevo rasvjetle i druga ubistva koja još opterećuju Pale.

- Čovjeka ubiti radi sitnih interesa, političkih ili finansijskih, ne znam šta je, ali jednog takvog junaka smaći, koji je bio spreman žrtvovati život za Republiku i da sad ne poteže niko, nikakvo pitanje - naveo je Јanko Šešlija predsjednik Udruženja "Beli vukovi" Pale.

Foto: RTRS

Pripadnike ove elitne jedinice mladost je odavno napustila. U posljednjih pola godine preminula su tri saborca i teško se mire sa činjenicom da nisu u stanju pomoći njihovim porodicama. Ne žele prećutati da se protive inicijativi Asocijacije stvaralaca Srpske, sve dok kažu i posljednji borac VRS ne bude zbrinut.