latinica  ћирилица
07/08/2020 |  19:19 ⇒ 08/08/2020 | 07:58 | Autor: RTRS

Foča: Protest protiv gradnje malih HE na rijeci Bjelavi (FOTO/VIDEO)

Pod sloganom "Sačuvajmo rijeke Foče" u Bukovici, kod Foče, održan je protest Udruženja građana Bjelava protiv gradnje malih hidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava.
Foča: Protest protiv gradnje HE - Foto: SRNA
Foča: Protest protiv gradnje HEFoto: SRNA

Istaknuto je da koncesionar preduzeće Srbinjeputevi na ovaj način uništava prirodnu sredinu i da ne poštuje zakonske propise i da nije riješilo imovinsko-pravne odnose s vlasnicima parcela.

Zatražili su obustavljanje radova, vraćanje vodotokova u prvobitno stanje, ukidanje dozvola za geološka istraživanja na Bjelavi i Maloj Bjelavi. Tvrde da je izdata uprkos neriješenim imovinsko-pravnim odnosima,kao i da za Veliku Bjelavu investitor nije dobio koncesiju i dozvolu za geološka istraživanja. Podsjećaju da je sve počelo na počektu pandemije kada su na snazi bile vanredne mjere.

Foto: SRNA

- Imamo dokaze da je to već rađeno u martu, a prva dozvola se pominje datuma 29.aprila., a inspektor je izašao dan kasnije, 30.aprila i konstatovao da je sve po propisu da se rade geološka istraživanja - rekao je Јovan Drakul Udruženje građana Bjelava Foča.

Iznose i da su inspektori napravili više nepravilnosti. Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove, odgovaraju da su inspektori u više navrata izlazili na teren i u skladu sa utvrđenim stanjem na terenu donosili mjere. Vlasnici zemljišta izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što je investitor ušao bez dozvole u njihove posjede.

- Stalno govore da treba zaustaviti mlade da ostanu na svojoj zemlji, a upravo sada se radi da se selimo odavde. Ovdje je ugroženo 200 ljudi. Kad nestane rijeka nestaće selo - kaže mještanin Miloš Vujičić.

S protest koje je podržalo više partnerskih udruženja, poruka : poštovati sve ekološke propise i nema ništa bez saglasnosti mještana.

- U ovom momentu najbolja je varijanta zaustaviti ovo sve ,sjesti i dogovoriti se na koji način se može graditi - istakao je Dragan Bulajić stručnjak za gradnju hidroelektrana. 

Iz Srbinje-puteva nisu željeli da komentarišu sve navode. U Ministarstvu energetike Srpske kažu da je Vlada Srpske dodijelila koncesiju za izgradnju i korišćenje mini hidroelektrana Bjelava i Mala Bjelava i da su odobrili geološka istraživanja.

Zahtijevaju od svih institucija da onemoguće bilo koga ko izvan odobrenih uslova ugrožava životnu sredinu. Iz Udruženja Bjelava poručuju " istrajaćemo u borbi za očuvanje rijeka" i da očekuju da će o ovome raspravljati Skupština opštine na sljedećem zasjedanju.