latinica  ћирилица
07/08/2020 |  20:36 ⇒ 08/08/2020 | 12:40 | Autor: SRNA

U Bijeljini otvorena izložba "Djeca Donbasa"

U bijeljinskoj galeriji večeras je otvorena umjetničko-dokumentarna izložba fotografija "Djeca Donbasa", autora Irine Laškevič iz Donjecka i Dena Levija iz Moskve.

Izložbu organizuju Udruženje "Slavjanoserbija" iz Beograda, Centar za kulturu "Semberija" i Srpsko-ruska zajednica "Zavet".

Prema riječima Olge Milunović, predsjednika Udruženje "Slavjanoserbija", izložba je nastala kao rezultat istorijskih veza Srbije i Rusije.

- Donbas je često u Srbiji i ne samo u vezi sa problemom koji sada tamo imamo. Izložba je nastala poslije 2014. godine kada nam se obratila autorka sa informacijom da je baš tada bila na teritoriji Donbasa i da je napravila ovu izložbu za koju smo se zainteresovali - rekla je Milunovićeva.

Ona je istakla da je nakon što je prvi put vidjela izložbu osjetila da se opet ponavlja nešto što nije tako davno bilo i na prostorima Republike Srpske, u Krajni posebno, jer događaji kao da se "preseljavaju sa ove teritorije na teritoriju Donbasa".

Ona je navela da je akcija "Oluja" u Krajini počela 1995, dodajući da je slična situacija bila u Donbasu 2014. i da se "stalno ponavlja stradanje djece, kolone, zbijegovi".

- I kad gledamo te kolone obično vidimo dječija lica koja su uplašena, plaču, koja su u blatu i nemoći, a pred njima se nemoćne majke. Ta situacija slična je i tamo, a ta asocijacija pokrenula nas je da ovu izložbu pokažemo svijetu koji mora da zna šta se dešava u bivšoj Јugoslaviji, Srbiji, BiH, Ukrajini - nije bitno gdje u svijetu, bitno je da mi odrasli snosimo odgovornost za sve što se dešava našoj djeci - dodala je Milunovićeva.

Prema njenim riječima, izložba jeste dokumentarna, ali i umjetnička jer je autor "itekako uspio da prenese emocije svakog djeteta ponaosob i da snažnu poruku o strahotama rata, upravo putem njihovih tužnih, zabrinutih, uplašenih lica".

Predsjednik Srpsko-ruske zajednice "Zavet" Savo Cvijetinović rekao je da je Bijeljina prvi grad u Republici Srpskoj u kojem je postaljena izložba koja je prethodno obišla 20-ak gradova u Srbiji.

- Izložba je nastala kao rezultat naše saradnje sa udruženjima u Rusiji, a ovdje se radi o dijelu Ukrajine sa kojim, takođe, imamo saradnju, sa njihovim udruženjima. Interesantna je činjenica da je još u 18. vijeku veća grupa Srba preseljena u Donjeck, a u dogovoru između Austrije i Rusije i tu su dosta dugo, sve do Sovjetskog saveza uživali određenu autonomiju u carskoj Rusiji - rekao je Cvijetinović.

On je naveo da će ova izložba biti pokazana u svim većim gradovima u Republici Srpskoj.

Sedamdesetak crno-bijelih fotografija djece koja su preživjela ratne strahote tokom tri godine u zonama ukrajinskog Donbasa šalju jasnu poruku koju su prije dvije i po decenije slala i djeca Krajine, poručeno je na večerašnjem otvaranju izložbe koja će u bijeljinskoj Galeriji biri postavljena do 17. avgusta.