latinica  ћирилица
08/08/2020 |  10:29 ⇒ 13:54 | Autor: SRNA

Košarac čeka odgovor od Turkovićeve u vezi sa Tgovskom gorom

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i dalje čeka odgovor ministra inostranih poslova Bisere Turković o povlačenju njene odluke o formiranju ekspertskog i pravnog tima u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Više od mjesec dana čekam na povratnu informaciju ministra Bisere Turković. Nakon što je u nekoliko navrata tražila da se sa sjednica Savjeta ministara povuče odluka o imenovanju ekspertskog tima, 9. jula uputio sam joj poziv na konsultativni sastanak da bi pokušali riješiti eventualne dileme u vezi sa ovim pitanjem. Do danas nisam dobio njen odgovor - izjavio je Košarac.

On je naveo da je u međuvremenu organizovao novi sastanak Koordinacionog tijela za Trgovsku goru, na kojem je sa entitetskim ministrima Srebrenkom Golić i Editom Đapo, te direktorom Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH Marinkom Zeljkom dogovorio da od predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije zatraže da sa njima i Turkovićevom organizuje konsultacije.

- Uzimajući u obzir spremnost i opredijeljenost predsjedavajućeg Tegeltije riješimo ovo otvoreno pitanje sa Hrvatskom na dobrobit svih građana, posebno onih koji žive u slivu Une, duboko sam uvjeren da će i on uložiti dodatne napore da prevaziđemo potencijalne nesuglasice - naglasio je Košarac.

On je naveo da Turkovićeva treba da odgovori zašto je naprasno promijenila stav.

- Da li je razlog nacionalna struktura stanovništva koja živi u opštinama u slivu Une? Јa ljudski ne mogu da prihvatim i ne želim da vjerujem da njeni potezi imaju takvu pozadinu i konotaciji - rekao je Košarac za Oslobođenje.

Kada je riječ o problemima proizvođača mlijeka i mesa, koji traže da se u naredna tri mjeseca zabrani uvoz poljoprivrednih proizvoda zbog viškova koji su nastali u posljednje vrijeme, Košarac je istakao da se na osnovu argumenata i činjenica mora utvrditi da li je došlo do poremećaja na tržištu.

On je dodao da podaci kojima raspolaže govore da je uvoz u ovoj godini smanjen za blizu deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

Košarac je naveo da će Sektor za spoljnu politiku i strana ulaganja ministarstva na čijem je čelu zatražiti stav od svih relevantnih institucija i nadležnih entitetskih ministarstava u vezi sa donošenjem mjera ograničenja uvoza svježeg i rashlađenog mesa, kao i da je od Kancelarije za veterinarstvo BiH zatražio pojačane kontrolne aktivnosti u vezi sa uvozom ove robe.